+ Meer informatie

oeding"

1 minuut leestijd

len moeten samenleven. Willen ze niet, dan kiezen ze voor de dood. Er is geen mogelijkheid om de honderdduizenden Serviërs uit Kroatië te laten verhuizen".

Zupanec maakt een tegenwerping. „Wij, van buiten, begrijpen dat, omdat wij hier horen bij etnische minderheden. Wij hebben een ander beeld, maar een Balkanmens is anders".

Misic: „De Balkanmens heeft dezelfde hersens als een Westeuropeaan. Alleen hebben die zich vanwege kwalijke informatie en diverse dictaturen minder ontwikkeld. Ze bezitten geen horizon, ze kunnen de zaak niet relativeren".

„De mensen moeten afstand kunnen nemen, al is het voor een ogenblik, om naar bruikbare opties te zoeken. Zolang je hiertoe niet in staat bent, bereik je niets. Hoe verbeter je deze situatie? Door betere kennis te krijgen via een onafhankelijke nieuwsgeving. Deze week heb ik een lid van de vaste kamercommissie in Europees kader geadviseerd te investeren in een zender die het hele territorium van Joegoslavië bestrijkt. Er zijn genoeg potentiële consumenten en er zijn tientallen journalisten die programma's willen maken. Op zo'n manier krijg je een structureel opgebouwde aanpak van die 'heropvoeding', die over tien jaar absoluut effect sorteert. Europa moet niet zomaar geld geven om het vechten te stoppen. Misschien kopen ze er wel wapens voor".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.