+ Meer informatie

Thuistips, tuin

4 minuten leestijd

Ze zijn al weer te koop: kleurige winterviolen!
Toegegeven, het kan rond deze tijd nog schitterend, zacht herfstweer zijn, waarbij de late asters u verrassen met hun kleuren, maar toch worden rond deze tijd alweer de eerste winterviolen te koop aangeboden! Eigenlijk een uitgekozen moment: uw bakken met eenjarige planten lopen toch een beetje op hun laatste benen en veel mensen vinden dat een weemoedig gezicht. Winterviolen worden verkocht per stuk en per bak. Soms is een bak wat voordeliger De meest voorkomende kleuren zijn geel, blauw, wit en paars. Kies voor één kleur of voor gemengd, beide keuzes zijn aantrekkelijk! Misschien dat u ook nog de kleur van de bak of pot een woordje mee wilt la ten spreken? Wanneer u nu violen koopt, kunt u er lang van genieten. Bovendien maken de planten nog gebruik van de hogere temperaturen, waardoor ze nog een behoorlijk stukje kunnen groeien (en bloeien). Natuurlijk wordt de bloei in de winter minder, maar voor hetzelde geld hebben we weer zo'n onHollandse kwakkelwinter waarin ze bloeien tot in de zomer En dat laatste kan een probleem zijn: tegen de tijd dat het eenjarige goed op de markt komt, staan de violen nog volop in bloei. Haal ze toch uit de bak of pot, maar plant ze op een plekje in de tuin. Ook van de winterviolen haalt u de uitgebloeide bloemetjes uit de planten. Schrik niet als ze hun blad laten hangen als het een beetje vriest. Meestal trekken ze weer bij. Bij zacht weer af en toe water geven.

Draadspanner
Geen lelijker gezicht dan slappe draden (spandraden voor klimplanten, draad langs een hek, enz.). Gebruik daarom een draadspanner, een slim handigheidje dat ervoor zorgt dat de draad strak is en blijft. Er zijn twee principes: bij de ene spanner wordt de draad als het ware gewoon opgerold om een vierkant asje (waardoor het niet afrolt). Dergelijke spanners zijn alleen te gebruiken als het om stevig, dik draad gaat. Subtieler is de hier getekende spanner: twee schroefogen met een stukje draad en een lange "moer". Door aan de moer te draaien gaan beide ogen of haken naar buiten of naar binnen toe. Voor u de draden bevestigt, draait u de spanner zoveel mogelijk uit. Draden bevestigen (zo strak mogelijk) en daarna de spanner indraaien. Wanneer de draad nog slap hangt, begint u opnieuw, nadat u de draad wat ingekort heeft.

Tuinhibiscus
De Hibiscus of Chinese roos als kamerplant zult u ongetwijfeld kennen. Veel minder bekend is de Hibiscus syriacus, de tuinhibiscus! De plant geeft de voorkeur aan een beschutte, lichte tot zonnige plaats. Een goede, vruchtbare en vochtdoorlatende grond is nodig. Dat is eigenlijk het enige. Gesnoeid hoeft er nauwelijks te worden: alleen gebroken of beschadigde takken worden verwijderd en als er twee takken vlak naast elkaar groeien waardoor ze elkaar (op termijn) zullen raken en beschadigen, dan haalt u er daarvan een weg. De Hibiscus bloeit vanaf einde zomer tot halverwege de herfst. Daarmee is het een van onze latere bloeiers en ook daarom de moeite waard. Fraaie roze, rode, blauwe of witte bloemen. Ondanks zijn exotische uiterlijk is de Hibiscus syriacus winterhard in ons land.

Zuurbes en mahonia
In de zomer en herfst rijpen aan de zuurbes (Berberis) en mahoniestruik (Mahonia) blauwe of rode vruchten. Nogal wat mensen denken dat deze giftig zijn, maar dat is niet het geval. Natuurlijk zullen de stekels van de zuurbes heel wat potentiële plukkers afweren. Dat is jammer, want de vruchten bevatten nogal wat vitamine O! De mahoniestruik heeft geen doorns, maar scherp gepunt blad, waardoor ook nu het oogsten geen pretje is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.