+ Meer informatie

R'dam onbetrouwbaar voor doorvoer fruit

Seaport dreigt loon stakers in te houden

3 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - Door de stakingen is Rotter [dam een onbetrouwbare haven geworden als Europees dis-

met het voeren van selectieve stakingen het probleem over zijn leden iZn%!r^^TJZL^'I^C'Ttributiecentrum voor fruit. De leveranciers uit voorname- kers komen weer werken ais' er geen I lijk Zuid-Amerika willen de Maasstad voorlopig mijden als schepen zijn". aanvoerhaven voor hun kwetsbare produkten. Geen resultaat

De exporteurs hebben de Nederlandse fruitimporteurs verzocht te onderzoeken welke haven de positie van Rotterdam het best kan overnemen. Dit heeft de Nederlandse Vereniging voor de Fruit- en Groentenimporthandel donderdag meegedeeld.

De fruitschepen wijken nu voornamelijk uit naar Antwerpen, maar ook riaar Vlissingen. De fruitimporteurs lijden daardoor miljoenenschades, aldus de vereniging.

De fruitimporteurs vinden de stakingen onverantwoord. Ze hebben de afgelopen jaren tientallen miljoenen guldens geïnvesteerd om van Rotterdam de grootste Europese fruithaven te maken. De Maasstad kent nu een jaarlijkse fr'uit-importwaarde van 2,2 miljard gulden. Met de (re)export en transito van een groot deel van deze produkten is nog eens 2 miljard gemoeid, aldus de vereniging.

Slechte werkgever

De Vervoersbond FNV vindt de aankondiging van de directie van Seaport om eventueel geen loon te betalen als er geen werk is, een staaltje van „heel slecht werkgeverschap". De bond ziet het als een dreigement en betwijfelt of Seaport juridisch sterk staat.

„Het is een poging de staking te breken via het thuisfront. Door de mededeling naar de huisadressen te sturen worden de partners vlak voor de vakantie in onzekerheid gebracht", aldus een bondsbestuurder.

Seaport baseert het besluit geen loon uit te betalen als geen werk voorhanden is, op een arrest van de Hoge Raad. Daarin wordt gesproken van ontwrichting van de bedrijfsvoering als er als nasleep van een staking geen werk voor de werknemers is.

Of andere bedrijven de lijn van Seaport volgen, is volgens werkgeversonderhandelaar Ludo Jansen afhankelijk van de situatie bij die bedrijven. Komen er geen schepen, dan lopen de stakers die weer aan het werk zijn gegaan, de kans eveneens geen loon te krijgen. De werkgevers stellen dat de Vervoersbond FNV

De ongeveer 120 Rotterdamse havenarbeiders die gisterochtend naar de Vlissingse haven zijn gegaan om hier het lossen van enkele fruitschepen te voorkomen, zijn kort na de middag onverrichter zake huiswaarts gekeerd. De directie en werknemers van Flushing Stevedoring en het stuwadoorsbedrijf Westerschelde BV bleken niet bereid uit solidariteit met de Rotterdamse stakers het lossen van de betrokken schepen stop te zetten.

Een delegatie van stakers en FNVafgevaardigden heeft enige tijd overlegd met de directie van de Vlissingse bedrijven. De Rotterdamse havenarbeiders bleken echter niet bereid in te gaan op een voorstel van de directie van Flushing Stevedoring om slechts met vier man een gesprek met de werknemers aan te gaan. Dit op voorwaarde dat de rest van de ploeg het terrein zou verlaten. De directie van Flushing Stevedoring zei hun werknemers er vrij in te laten al dan niet het werk te hervatten zo gauw het weer dit zou toelaten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.