+ Meer informatie

Vlag voor Dirksland

2 minuten leestijd

DIRKSLAND — In de donderdagavond te houden raadsvergadering komt het voorstel aan de orde om het model van de gemeentevlag vast te stellen. Steeds meer gemeenten in Nederland gaan over tot het vaststellen van een eigen gemeentevlag.

Op dit ogenblik heeft ongeveer 77 procent van de Nederlandse gemeenten een dergelijke vlag. Ook een tweetal buurgemeenten op ons eiland beschikken reeds jaren over een gemeentevlag. aldus het raadsvoorstel.

B en W vinden het zeer gewenst dat bij het ingebruiknemen van de sporthal en het nieuwe gemeentehuis naast de.nationale vlag ook een eigen gemeentevlag wordt gebruikt. Aan het college is gratis een vrijblijvend ontwerp voor een gemeente-, vlag aangeboden door de heer J. F. van Heyningen te Utrecht.

De hoge raad van Adel kan zich geheel met het voorgestelde ontwerp verenigen. Het aanschaffen van een tweetal vlaggen vergt een uitgaaf van 600 gulden. Het college verzoekt het nodige krediet beschikbaar te stellen.

Beschrijving

De vlag bestaat uit Zeven banen. De ruimtes tussen en boven de drie zwarte balken zijn geel. De driehoek links is rood.

De kleuren zijn ontleend aan het gemeentewapen. De drie zwarte banen hebben een drievoudige betekenis. Ten eerste staan zij voor de drie golvende zwarte dwarsbalken uit het wapen, zij vertegenwoordigen de drie ganzepoten uit het wapen en de drie voormalige gemeenten Dirksland, Melissant en Herkingen.

De broekingdriehoek draagt de kleuri van de krab uit het onderste deel van het wapen. De driehoek benadert in vorm de letter „D", als herinnering aan de gemeentenaam. Tevens symboliseert deze driehoek de dijken in de gemeente. De gemeente is nl. door indijking langzamerhand gegroeid tot zijn huidige vorm en later (in 1966) is door bestuurlijke hervorming de gemeente ontstaan uit de drie opgeheven gemeenten Dirksland, Melissant en Herkingen. Ook dit kan men uit de driehoek aflezen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.