+ Meer informatie

Pijnversterker

2 minuten leestijd

Kunt u verklaren, waarom wij zo vaak na het gebruik van kant-en-klare maaltijden hoofdpijn en krampen krijgen? Antwoord: Dat kan het gevolg zijn van de ve-tsin, die tegenwoordig aan zoveel voorgefabriceerde gerechten en pakje sauzen, soepen e.d. wordt toegevoegd. Op de verpakking staat dan bij de ingrediënten meestal "smaakversterker", omdat de (mono) natriumglutaminaat (ook wel momodesium genoemd) in die ve-tsin de smaakpapillen op uw tong vergroot en u de spijzen wat intensiever doet proeven. Maar deze stof kan bij mensen die daar gevoelig voor zijn, ook krampen in de nek en in de ingewanden, hoofdpijn, en sterk blozen veroorzaken. Artsen noemen die reacties "chinees-restaurantsyndroom", omdat ze ook voorkomen na het gebruik van (te) vaak opgewarmde chinese gerechten, waarvan de smaak dan met extra vetsin wordt 'opgefrist'. overgevoeligheid. Kinderen die op jeugdige leeftijd lijden aan eczeem, hebben vaak op oudere leeftijd last van astmatische bronchitis. Hieruit valt direct af te leiden dat hier geen sprake is van besmettelijkheid, maar van een aangeboren eigenschap, die zich uit als een abnormale reactie op bepaalde stoffen. Omdat de baby door de jeuk de huid vaak kapot krabt, ontstaan wondjes die gaan bloeden en secundair geïnfecteerd kunnen raken. De babykleertjes en de lakentjes kunnen lelijke vlekken oplopen, die door een- of tweemaal wassen wel verdwijnen. Dit zelfde geldt voor de bekleding van wieg en kinderwagen. Sommige stoffen verkleuren door degelijke wasbeurten, maar u behoeft zich beslist geen zorgen te maken dat een volgende baby besmet zal raken door gebruik van dezelfde kledingstukken, kinderwagen en dergelijke. Het kan natuurlijk wel voorkomen dat meer kinderen uit hetzelfde gezin aan deze aandoening lijden. Overal in Nederland worden vandaag en morgen open dagen gehouden bij volkssterrenwachten en particuliere bezitters van telescopen. Op circa zestig plaatsen kan het pubhek 's avonds vanaf 20.00 uur (en soms nog eerder) meestal gratis terecht. Voor adressen: 030311360.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.