+ Meer informatie

Egyptisch plan moet Palestijnen redden

Arabische top over Libanon

2 minuten leestijd

NICOSIA — Zes Arabische leiders zijn zondag in de Saoedi-Arabische hoofdstad achter gesloten deuren bijeengekomen om onderlinge Arabische onenigheden op te lossen en een einde te maken aan de 18 maanden durende Libanese burgeroorlog, aldus is zondag door de staatsradio van Saoedi-Arabië bericht. Als gastheer voor de beperkte topconferentie treedt de Saoedi-Arabische koning Chaled op.

Egypte heeft zondagavond bij de Arabische top in Riad een plan van dertien punten ingediend dat moet leiden tot een „definitieve oplossing" van de Libanese kwestie. Het plan voorziet in de omvorming van de vredesmacht van de Arabische Liga tot een doeltreffend Arabisch leger, dat naleving van een bestand kan afdwingen. Deze Arabische „veiligheidsmacht" zou voorts worden belast met handhaving van orde en veiligheid, en het toezicht op de uitvoering van het Akkoord van Cairo.

Palestijnen

Dit akkoord regelt de positie van de Palestijnen in Libanon. Er staat onder meer in dat de Palestijnse guerrillastrijders niet mogen opereren buiten de Palestijnse kampen en de streek rond Arkoeb, in Zuidoost Libanon. Het Egyptische voorstel wil voorts dat „alle geregelde en ongeregelde troepen" zich moeten terugtrekken op hun oorspronkelijke stellingen, volgens een overeen te komen tijdschema en onder toezicht van de Arabische veiligheidsmacht".

Met geregelde troepen wordt kennelijk het Syrische leger bedoeld. Voorts gaat het Egyptische plan uit van de eenheid en soevereiniteit van Libanon, en worden alle pogingen om het land de jure of de facto te verdelen, afgewezen. De PLO dient erkend te blijven als enige vertegenwoordiger van het Palestijnse volk. De Palestijnen moeten in Libanon kunnen blijven en de Arabische landen moeten daarvoor garanties verschaffen, mits de PLO zich houdt aan het akkoord van Cairo.

Om de binnenlands-Libanese aspecten van het conflict op te lossen stelt Egypte een rondetafelconferentie van de partijen in Libanon voor, onder voorzitterschap van president Sarkis. Voorts stelt Egypte voor een Arabisch fonds voor de wederopbouw van Libanon op te richten.

Syrië is op de Arabische mini-top in Riad akkoord gegaan met de Egyptische voorstellen tot het beëindigen van de oorlog in Libanon. Dit is maandagochtend in de Saoedi-Arabische hoofdstad meegedeeld uit Syrische bronnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.