+ Meer informatie

Werkloosheid in regio Leiden gedaald

Minder dan 10.000 werkzoekenden

2 minuten leestijd

LEIDEN — Voor het eerst sinds 1981 is de werkloosheid in de regio Leiden gedaald tot onder de 10.000. Aan het eind van het eerste halfjaar 1989 stonden er 9883 werklozen ingeschreven. Dit zijn er 603 minder dan in het verslag over het eerste halfjaar 1988.

De daling van de werkloosheid deed zich niet alleen voor bij mannen (6,2 procent), maar ook bij vrouwen (5,1 procent). Dit ondanks het toenemende aantal vrouwen die zich bij het arbeidsbureau laten inschrijven. De daling komt het meest voor bij jongeren tot 23 jaar (17 procent). In de regio Leiden wordt ook de landelijke tendens bevestigd dat ongeveer 90 procent van de schoolverlaters onder de 23 jaar binnen een jaar aan het werk is.

Ook de langdurige werkloosheid -momenteel 38 procent van het totale ingeschrevenenbestand— vertoont een dalende tendens. Met een optimale inspanning probeert het arbeidsbureau de langst ingeschrevenen aan werk te helpen. Dit doet het door scholing, het opdoen van werkervaring, bemiddeling met een loonkostensubsidie en het maken van een actieplan naar aanleiding van een heroriënteringsgesprek.

Tevreden

Het halfjaarlijks overzicht wijst tevens op de goede en structurele samenwerking tussen de vijftien regionale gemeenten, die een bijdrage levert aan het plaatsen van langdurig werklozen op de arbeidsmarkt. Ook worden er bij de arbeidsbureaus in Leiden en Lisse permanent 550 verschillende uitzendvacatures gepresenteerd. Hiervan heeft het arbeidsbureau in het eerste halfjaar van 1989 48 procent weten te vervullen. In dit plaatsingscijfer zijn de bemiddelingsresultaten via de Vacaturebank, de Vacaturekrant en de Banenlijn niet meegenomen, zodat de effectiviteit van de dienstverlening aanzienlijk hoger is dan uit het cijfer blijkt. De arbeidsbureaus Leiden en Lisse zijn dan ook meer dan tevreden over de behaalde resultaten over het eerste halfjaar van 1989.


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.