+ Meer informatie

"Geurige"stijging koffieprijs

Prijsdaling op groenteveilingen

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De daling van de groenteprijzen maandag op de veilingen is gepaard gegaan met de aankondiging van een nogal forse verhoging van de koffieprijs. Een halfpondspak gaat op 20 augustus 47 cent in prijs omhoog. De Consumentenbond vraagt zich af, of de forse prijsstijging wel gerechtvaardigd is.

Volgens de koffiebranders is de prijsverhoging nodig om de voortdurend stijgende grondstoffenprijzen op te vangen. Zij hebben in het overleg met het ministerie kunnen aantonen dat de prijsverhoging „redelijk en billijk" is gezien de kosten, aldus de woordvoerder van het ministerie van Economische zaken. De koffiebranders hebben alle grossiers van de prijsverhoging op de hoogte gesteld.

Volgens de Consumentenbond moeten er wel bijzonder zware redenen zijn om een dergelijke prijsverhoging door te voeren. "Gezien het internationale karakter van de koffiehandel is de prijs van de koffie voor Nederland moeilijjk te beïnvloeden", aldus de woordvoerder.

Onbegrijpelijk

"Volstrekt onbegrijpelijk", noemt een woordvoerder van het Konsumenten Kontakt de stijging van de koffieprijs. ,,Het ministerie heeft helemaal geen rekening gehouden met de daling van 13 procent van de koffieprijs sinds eind juni op de wereldmarkt, met name op de Londense termijnmarkt".

De prijsverhoging is de vijfde in dit jaar. De vorige verhogingen liepen uiteen van 13 tot 26 cent per 250 gram. Met de nieuwe prijsverhoging mee betekent dit dat de koffieprijs sinds 19 januari jl. met ƒ 1,21 per half pond duurder zal zijn geworden.

Groenteprijzen

De veilingprijzen van enkele belangrijke groenten zijn maandag niet onaanzienlijk gedaald, maar bonen werden nog duurder. Andijvie bleek met 41 cent te zijn gezakt, van ƒ2,47 tot ƒ2,06 per kilo. Tomaten werden 29 cent per kilo goedkoper en gingen van ƒ1,43 naar ƒ1,14. De veilingprijs van een krop sla zakte met 16 cent, van 81 tot 65 cent. De prijs van een bloemkool verminderde met 7 cent tot ƒ2,18, die van een komkommer met 2 cent tot 56 cent.

De schaars blijvende prinsessenbonen stegen met 30 cent, van ƒ 3,45 tot ƒ3,75; snijbonen van ƒ4,10 tot ƒ4,25 per kilo. Het Tweede-Kamerlid Van der Hek (PvdA) heeft, als lid van het Europese parlement de EEG-ministerraad en de Europese commissie gevraagd, zeer spoedig tot een onderlinge afstemming van het prijsbeleid voor groenten en fruit te komen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.