+ Meer informatie

Nederland zoekt contact met Kraag

Ambassadeur vraagt gesprek aan

2 minuten leestijd

PARAMARIBO (ANP) - De Nederlandse ambassadeur Koch heeft een gesprek aangevraagd met de Surinaamse president, Kraag. Het is voor het eerst sinds de militaire machtsovernemlng In december dat Nederland contact zoekt met de regering in Paramaribo. De Nederlandse regering schortte op 25 december de ontwikkelingssamenwerking op „tot na herstel van de democratische verhoudingen".

De Nederlandse ambassade in Paramaribo wil geen informatie verstrekken over de onderwerpen die Koch wil bespreken. Het is niet bekend of en wanneer Kraag de ambassadeur ontvangt.

Het Nederlandse verzoek tot een gesprek met de Surinaamse president komt in een periode waarin het planLubbers veel stof doet opwaaien. Ondanks afwijzing van het plan door de meerderheid van het kabinet in Den Haag, lijken de voorstellen van premier Lubbers een belangrijke rol te gaan spelen in de Surinaamse verkie-' zingsstrijd.

Ambassadeur VS

Het plan-Lubbers, dat begin vorige week in Den Haag uitlekte, behelst nauwere samenwerking tussen Nederland en Suriname op onder andere economisch, defensief en justitieel gebied. Den Haag en Paramaribo zouden een soort gemenebest moeten vormen.

De staatsraad in Paramaribo wil de president binnen een maand advies over het plan-Lubbers voorleggen. De raad, het adviesorgaan van de president, heeft een commissie ingesteld die relevante informatie over het plan verzamelt in en buiten Suriname.

John Leonard zal het verkiezingsproces in Suriname nauwgezet volgen. Leonard, die binnenkort als ambassadeur van de Verenigde Staten zijn geloofsbrieven aan de Surinaamse regering aanbiedt, is gisteren in Paramaribo aangekomen. Hij wil met president Johan Kraag praten over de Amerikaanse bereidheid tot het zenden van waarnemers naar de Surinaamse verkiezingen van 25 mei.

Kort na aankomst zei Leonard dat de VS graag zien dat Suriname als laatste land op het Zuidamerikaanse continent de democratische weg inslaat. „Mensenrechten moeten worden gerespecteerd, de strijd tegen drugshandel moet worden geïntensiveerd", aldus Leonard.

Over hervatting van Amerikaanse hulp aan Paramaribo wilde de toekomstige ambassadeur niets zeggen. Washington schortte vorige maand een leengarantieprogramma van 15 miljoen dollar op uit protest tegen de militaire staatsgreep van december. Het geld was bestemd voor de aankoop van tarwe, maïs en sojaconcentraten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.