+ Meer informatie

Soedan mogelijk nieuw doelwit van Gaddafi

3 minuten leestijd

worden hier en daar pogingen in verk gesteld om front te vormen I de gevaarlijke Gaddafi. Niet alin het zuiden, waar Frankrijk zijn encontingent in de Centraal Afrise Republiek tot voor kort het :errijk van Bokassa" aanzienlijk ; versterkt, maar ook in het oosten: begint een nauwe Egyptischanese samenwerking te ontstaan, )p militair gebied, ypte en Soedan, de landen van t en Nimeiry, zijn samen ongeeven groot als Libie-Tsjaad. Ze an samen het help noord-oosten Afrika. In het noorden grenst Egypte aan de Middellandse Zee, in het zuiden grenst Soedan aan Zaïre, Oeganda en Ethiopië.

Sterk leger

Voor Egypte en Soedan is de Libisch-Tsjadische fusie erg gevaarlijk geworden. Want als Gaddafi het nog eens in zijn hoofd krijgt zijn macht uit te breiden naar het oosten, wat heel wel mogelijk is, dan stuit hij onvermijdelijk óf op Soedan öf op Egypte.

Egypte is een land met een sterk leger, een leger dat zijn krachten heeft getoond in de oorlog tegen Israël. Egypte is ook het land van Sadat, die zoveel begrip heeft getoond voor Israël en daarom onder ons zo relatief populair is, maar in veel van zijn buurlanden om dezelfde reden juist fel gehaat wordt.

Soedan is, wanneer men de tweelingstaat Tsjaad-Libië buiten beschouwing laat het grootste land van Afrika. Het is 68 keer zo groot als Nederland en telt achttien miljoen inwoners. Er wonen slechts zeven mensen op een vierkante kilometer, maar voor Afrikaanse begrippen is dat nog niet eens zo heel erg weinig. Soedan vormt een onsamenhangend geheel van 370 stammen (zowel Arabische als legerstammen) die 100 verschillende talen spreken. Er zijn twee banden die dit bonte complex van volken verenigen: vroeger hebben ze met elkaar een Britse kolonie gevormd en thans worden ze geregeerd door de populaire Nimeiry. Verder is er heel weinig dat hen samenbindt.

Na de dekolonisatie zijn er zelfs schijnbaar onoplosbare conflicten.geweest tussen de overheersende Arabische stammen in het noorden en de zwarten in het zuiden. In februari van dit jaar heeft Nimeiry een interview toegestaan aan een Frans journalist; het was toen vlak na de fusie tussen Libië en Tsjaad. Hij zei toen onomwon'den dat Soedan het eerstvolgende doelwit zal zijn van Gaddafi en diens Russische vrienden. Nimeiry heeft tijdens zijn presidentschap al veertien tegen hem gerichte samenzweringen doorstaan.

De meeste van die complotten waren binnenlandse aangelegenheden, maar drie ervan waren aan de Russen te wijten, één in 1971 één in 1975 en één in 1976. In 1971 wist Nimeiry van de prins geen kwaad. Zijn

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.