+ Meer informatie

Saai

2 minuten leestijd

Het valt niet te verwachten dat Major stof zal aandragen voor zulke drama's. Bij Thatchers tegenstanders is er daarom naast blijdschap toch ook iets van verdriet. Ze zullen het zonder de traditionele vijand moeten stellen. Steven Berkoff, een regisseur die absoluut geen aanhanger van mevrouw Thatcher is, was heel realisitsch toen hij zei: „Zonder mevrouw Thatcher zal het moeilijk zijn een zondebok te vinden voor ieder slecht en langdradig werk. Zonder de grote dame zullen jullie geen stof hebben. Voordat jullie dus voor de deur van Nummer 10 gaan dansen, denk eerst na: Thatcher was julHe grootste bondgenoot. De toekomst is duister".

Dat de toekomst duister is, beamen de politici die Thatchers erfenis moeten beheren. Een paar weken voor zijn overlijden klaagde Disraeli in een beroemd gesprek erover dat het in Engeland moeilijk was iets op gang te brengen. „Het is", zo herhaalde hij, „een zeer traag land, dat meer teleurstellingen dan successen biedt". Mevrouw Thatcher heeft verschillende successsen op haar naam staan. Het grootste is wel het aan banden leggen van de vakbonden. Het zal echter nog moeten blijken of veel van haar hervormingen de tand des tijds zullen doorstaan.

Waarschijnlijk is, dat het thatcherisme met de thatcheriaanse waarden verweven zal worden in de oude, levende tradities. Engeland verandert namelijk nooit echt. Niemand weet ook of het land zijn tijd vooruit is dan wel achterloopt.

Eén ding staat zeker vast: de politici zullen haar nog missen. Dat doen ze nu al. Alles is saaier geworden. Bij Thatcher was de wereld verdeeld in goed en kwaad, er waren helden en schurken. Die zijn er nu niet meer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.