+ Meer informatie

„Kerken verkeren in geestelijke ademnood

Hervormd-gereformeerde ambtsdragers vergaderen regionaal

3 minuten leestijd

NIEUW-LEKKERLAND - „De geestelijke bloedcirculatie moet weer op gang komen in onze gemeenten. Alleen een krachtige doorstroming van de Heilige Geest kan de ingekrompen kerk en de geestelijk star en stram geraakte gemeente tot hernieuwd geestelijk leven brengen".

Dat zei ds. J. Maasland gisteravond in Nieuw-Lekkerland, waar hij op een ambtsdragersvergadering van de Gereformeerde Bond sprak over de "Opbouw van de gemeente in een tijd van geestelijke verschraling". Andere ambtsdragersvergaderingen over hetzelfde thema werden gisteren gehouden in Kampen, waar ir. J. van der Graaf sprak; in Woerden (ds. A. Baas); in Middelharnis (drs. A. de Reuver); in Veen (dr. W. Verboom) en in Zaandam (ds. J. Harteman). Vorige week werden al soortgelijke bijeenkomsten belegd in Noordhorn, Veenendaal, Delft, Rijssen, Tholen en Harderwijk.

Afwisseling

Ds. J. Maasland, hervormd predikant in Kootwijkerbroek, constateerde dat de geschiedenis van de christelijke kerk steeds de afwisseling van geestelijke verschraling en opwekking heeft laten zien. Een situatie als de huidige heeft zich echter niet eerder voorgedaan. Er is sprake van een omslag in de cultuur. „De secularisatie heeft keihard toegeslagen. We beleven een crisis die in heel de samenleving diep ingrijpt en bezig is haar radicaal te veranderen. De religie verhuist naar de marge van het leven. Het is geworden tot een stukje vrijetijdsbesteding voor de liefhebbers. De kerk telt niet meer mee in het openbare leven. Ze heeft geen boodschap meer waar het grote 20e-eeuwse publiek op zit te wachten. Voor velen is God dood en de kerk daarom achterhaald", aldus de predikant.

„De kerk die in een dergelijke cultuur leeft zal dat merken, ongeacht volle kerken en catechisatielokalen. Wie eerlijk doorpraat met mensen over het inhoudelijke van ons geestelijk leven ontdekt vaak de uitholling die volop aan de gang is onder de jongeren, maar niet minder onder ouderen. In onze kerken is volop aanwezig wat met een aanvechtbare term genoemd wordt 'Godsverduistering'".

Het hoofdbestuurslid van de Gereformeerde Bond vroeg de aanwezigen waarom „in zoveel gemeenten een sfeer van formalisme hangt en er uit reactie bij anderen een geest van activisme ontstaat".

De oplossing zag ds. Maasland niet in een betere organisatie, nieuwe structuren of andere rolpatronen. Ook het terugkeren naar het oude vertrouwde biedt geen soelaas, evenmin als te zeggen: "Werp het Woord" maar in de gemeente en de Geest doet de rest. „Dan onderschatten we de gehoorscrisis waar veel kerkmensen mee behept zijn". „En in dit verlegenheidskader spreken wij dan over gemeenteopbouw".

Ds. Maasland noemde de term gemeenteopbouw overigens voluit bijbels, „een met name in de brieven van het Nieuwe Testament druk besproken thema". Een kerkeraad dient meer tijd vrij te maken voor bezinning over dit thema. Deze moet bestaan uit mensen die in ootmoed en geestelijke horigheid aan het Woord op geestelijke wijze trachten leiding te geven aan de gemeente. Afgevraagd dient te worden of de prediking, „het machtigste wapen tegen secularisatie", écht bijbels is en of het pastoraat verloopt langs schriftuurlijke lijnen.

Ten slotte wees ds. Maasland de ambtsdragers er op dat „wij Christus' kerk slechts bezien van de onderkant. We zien er afvallen en weggaan. Statistieken geven schokkende feiten aan. Maar we mogen er ook van bovenaf tegenaan zien. Vanuit Gods verkiezend welbehagen in Christus. Dan gaan er geen mensen af, maar komen er alleen nog steeds bij".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.