+ Meer informatie

Artsen waarschuwen tegen misbruik drop

Zuur tast organen aan

2 minuten leestijd

UTRECHT — Overmatig —----^------——---«--. dropgebruik kan gevaarlijk zijn. Het is mogelijk, dat dropmisbruik leidt tot ongewenste onvruchtbaarheid. Ook kan het abrupt stoppen met drop eten bij mensen die er langdurig grote hoeveelheden van hebben geconsumeerd acuut het functioneren van de bijnierschors zo aantasten dat de dood het gevolg is.

De artsen S. Scheffer en W. op den Velde uit Amsterdam laten deze waarschuwing horen in het Nederlands tijdschrift voor geneeskunde. Jonge vrouwen die zij de afgelopen jaren hebben behandeld in verband met anorexia nervosa (een ziekelijke neiging tot vermageren waarbij op den duur elk voedsel wordt geweigerd) bleken vaak langdurig zeer grote hoeveelheden drop te hebben geconsumeerd. Bij de meeste patiënten varieerde het gebruik van een tot twee ons per dag.

Vergiftiging

De twee artsen menen, dat een aantal symptonen die regelmatig bij anorexia nervosa optreden (zoals het wegblijven van de menstruatie en ongewenste steriliteit) kan berusten op chronische dropvergiftiging. Zij worden in dit vermoeden gesterkt" doordat ze in hun praktijk ook zijn geconfronteerd met twee vrouwen met een normaal gewicht die ongewenst steriel waren en die per week twee tot drie kilogram drop bleken te gebruiken.

De farmacologisch werkzame stof in drop is het glycyrretinezuur, dat een belangrijke invloed heeft op het hormonale evenwicht. Bij langdurig dropmisbruik wordt de bijnierschors, een voor het leven onmisbaar orgaan, aangetast.

Toelaatbaar

Twintig gram drop per dag wordt als maximaal toelaatbare dagelijkse hoeveelheid beschouwd. In Nederland wordt enorm veel drop geconsumeerd: gemiddeld twee kilo per persoon per jaar. Daarom moet volgens Scheffer en Op den Velde rekening gehouden worden met de mogelijkheid dat dropmisbruik veel voorkomt. Zij betreuren het, dat het nieuwe ontwerpbesluit suikerwerk wel voorschriften geeft om de naam van het produkt drop te beschermen, maar geen richtlijnen waarmee het gehalte aan glycyrretinezuur in drop aan banden kan worden gelegd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.