+ Meer informatie

Belgrado dreigt Kroaten met inzet federale leger

Duizenden Serven zouden zijn gevlucht

1 minuut leestijd

BELGRADO (DPA/RTR) Het collectief presidentschap van Joegoslavië heeft na de onlusten de afgelopen dagen in de republiek Kroatië gisteren gedreigd het leger in te zetten.

„Het presidium is vastbesloten alle maatregelen en middelen te gebruiken die het volgens de grondwet ter beschikking staan", zo stellen de Joegoslavische leiders in een verklaring die na urenlange besprekingen werd bekendgemaakt. Deze formulering werd tot nu toe steeds gebruikt om een ingrijpen van het leger te omschrijven.

Het presidium, dat opperbevelhebber van het leger is, had ook scherpe kritiek op de speciale Kroatische politie-eenheden, die zondag geen gehoor gaven aan een presidentieel ultimatum waarvóór zij de stad Pakrac moesten verlaten. De Kroatische regering stuurde de politie-eenheden naar Pakrac om de vrede te bewaren, nadat daar zaterdag gevechten waren uitgebroken waren tussen Serven en Kroaten.

Overigens zijn er nog steeds een paar eenheden van de Kroatische politie in de stad, zo meldden journalisten in Pakrac. Volgens hen was het gisteren rustig in Pakrac. Aanleiding voor de etnische onlusten vormde het feit dat de Serven een „autonoom gebied" in Zuid-Kroatië hebben uitgeroepen.

Niet bevestigd

De Joegoslavische minister van defensie Stane Brovet zei dinsdag in het pariement in Belgrado dat het leger voorlopig in Pakrac blijft „om een burgeroorlog te vermijden". De militairen zullen alles doen om te voorkomen dat de onrust zich naar nadere republieken uitbreidt, aldus Brovet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.