+ Meer informatie

Taalverloeder i ng

1 minuut leestijd

Het gaat niet goed met het Nederlands in Vlaanderen: de 'Dietse' taal wordt na het Franse cultuurimperialisme nu overspoeld door het Engels, van carpoolers en design tot entertainer, shops en columnisten, van reclamebord tot firmanaam. Maar dat gaat veranderen als het aan de "Kultuurvereniging 't Fanfarke" ligt. Die gaat onder leiding van Hector Van Oevelen in Antwerpen het tweemaandelijks tijdschrift "Wrange Wapper" uitbrengen. Vandaag verschijnt het eerste nummer. De naam is een variatie op de bekende straat Lange Wapper (bij de Meir), waar het Rubenshuis staat. Dié naam is ontleend aan een bekende figuur uit de Antwerpse historie. In "Wrange Wapper" zal dit taaibederf aan de kaak worden gesteld. Van OeveVóór het standbeeld van Jakob en Wilhelm Crimm in Kassei toont Andrea Ortolano, uitgedost als "Doornroosje" (de "Slapende Schoonheid"), de kaart van de 600 km lange Duitse Sprookjesroute, van Hanau tot Bremen. Foto EPA len: „De verbeten strijd van vorige generaties flaminganten tegen het frankofoon (waarom niet gewoon "Franssprekend"?, HHJvA) imperialisme in dit onland is maar klein bier geweest". Awel, info te bekomen bij de redactie. Lange Lozanastraat 72 te B. 2018 Antwerpen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.