+ Meer informatie

„Wij willen Deetman weer terug"

Ruim 3000 studenten demonstreren op het Binnenhof

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De studenten van Nederland worden het demonstreren moe. De belangstelling voor protestoptochten neemt duidelijk af. En om steeds weer originele teksten te verzinnen valt ook al niet mee. „Wij willen Deetman terug", riepen ze gisteren op het Binnenhof.

De demonstratie was aangekondigd voor vier uur. De wijzers van de klok op een toren van de Ridderzaal zijn dat tijdstip al ruimschoots gepasseerd. Toch is het Binnenhof nog steeds in het bezit van de duiven. De wind heeft vrij spel op een spandoek aan een dranghek. De tekst "Ritzen, zeker de leukste thuis" verdwijnt langzaam in de goot. Dat er iets staat te gebeuren is wel duidelijk. Agenten vragen zich af van welke kant ze zullen komen. Op steenworpafstand van het Binnenhof staan goed gevulde MÉ-busjes geparkeerd.

Opeens is er actie. ME'ers grendelen een kruispunt af. Het gevechtstenue dat ze aan hebben, zullen ze even later uittrekken. Politie te paard en op de motor rijden af en aan. Medewerkers van de Haagse Tramweg Maatschappij (HTM) spuiten het kruispunt nat. Later bleek dat alle kruisingen op de route een 'nat pak' hadden gekregen, zodat de demonstranten niet zouden gaan zitten.

Driedelig

Over de Kneuterdijk en het Buitenhof komt de optocht aarigelopen. Het zijn er aanzienlijk minder dan de vorige keer. Ruim 3000 studenten uit Amsterdam, Nijmegen, Wageningen, Tilburg en Utrecht zijn hier om de Haagse politiek hun ongenoegen over het onderwijsbeleid te laten blijken. „Met ons valt niet teritzelen", laten de studenten via een spandoek weten.

Achteraan de stoet lopen i de leden van het corps -de heren in driedelig, de dames met rokjes net boven de knie. Ze vallen duidelijk uit de toon bij de rest van het spul. Op het Binnenhof worden toespraken gehouden en wordt er gezongen. Ronduit schandalig is daarbij de tekst op melodie van een kerstlied.

De studenten sluiten met de optocht een driedaags protest af tegen het onderwijsbeleid. Maandag werden 30.000 handtekeningen aan minister Ritzen overhandigd. Gistermiddag liet studentenvoorman Robert Giesberts opnieuw weten dat het onaanvaardbaar is dat studenten nu nog eens twee jaar tegen het onderwijsbeleid moeten dernonstreren. De LSVB wil dat er een fundamentele discussie komt over een volledige herziening van het huidige stelsel van studiebeurzen.

Daarnaast «ist de bond een leefbaar en zelfstandig inkomen, geen korting van de inschrijvingsduur voor studenten aan de universiteiten en hogescholen en geen verlaging van de leeftijdsgrens voor het recht op studiefinanciering van 30 naar 27 jaar.

Herfst
Dé duisternis valt. Sommige studenten rest niets anders dan hun eigen spandoek in brand te steken. Even kijken de leden van de Hermandad bezorgd. Het vuur dooft echter snel.

Links en rechts verdwijnen demonstranten de duisternis in. „Ach, eigenlijk heeft het geen zin zoiets", verzucht een van hen. „De politiek gaat toch door". Eigenlijk hebben de demonstranten behoefte iets achter te laten; een daad te stellen. Met gekleurd krijt worden de kasseien van het Binnenhof bewerkt. Met de tong buitenboord legt een studente de laatste hand aan een lyrische spreuk: „En het werd herfst, de centen vielen".

In Haagse eet- en drinktentjes op de route van Binnenhof naar station wordt een deel van de studiebeurs van november omgezet. Vrolijk schuiven dè studenten aan. Straks, op het station, wacht hen nog een verrassing. Tussen Den Haag en Gouda is een draadbreuk. Het treinverkeer is een chaos...

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.