+ Meer informatie

Jeltsin beheert energiereserves in Rusland

1 minuut leestijd

MOSKOU (RTR) - President Boris Jeltsin van de Russische Federatie heeft het beheer over de enorme energiereserves in de Sowjetrepubliek naar zich toe getrokken. Hij heeft hiertoe woensdag een decreet uitgevaardigd, zo heeft het onafhankelijke persbureau Interfax gisteren gemeld.

De produktie van olie, gas, kolen en kernenergie komt nu te vallen onder het ministerie van energie van de Russische Federatie. „Jeltsin heeft de activiteiten in Rusland van de desbetreffende ministeries van de centrale regering beperkt", aldus Interfax. De Russische Federatie levert 90 procent van de olieproduktie van de SowjetUnie en driekwart van de produktie van aardgas. i Het decreet van Jeltsin komt temidden van groeiende bezorgdheid over energietekorten in de komende winter. Het lid van de Europese Commissie voor buitenlandse betrekkingen, Andriessen, verklaarde deze week dat het Westen de Sowjet-Unie in de winter mogelijk zal moeten helpen bij het bestrijden van een brandstoftekort.

De Sowjet-Unie is nu nog de grootste olieproducent ter wereld, maar de winning neemt gestaag af doordat de installaties verouderd zijn en de infrastructuur zeer gebrekkig is. De olieproduktie verminderde vorig jaar met 6 procent tot 570 miljoen ton en zal in 1995 naar verwachting nog maar 540 miljoen ton bedragen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.