+ Meer informatie

Criminaliteit vorig jaar licht gedaald

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) De totale criminaliteit in Nederland is vorig jaar licht gedaald. Volgens een onderzoek van het ministerie van justitie werden in 1990 op z'n minst 11,3 miljoen delicten gepleegd met een totale schade van 8,4 miljard gulden.

De meest voorkomende delicten (tegen burgers) waren fietsdiefstallen, vernieling en bedreiging. Donderdag werd al bekend dat het aantal door de politie geregistreerde misdrijven vorig jaar licht was gedaald tot ruim een miljoen.

Vorig jaar werden 3.5 miljoen delicten gepleegd tegen het bedrijfsleven, met een schade van 4 miljard gulden. Het aantal delicten tegen burgers en de publieke sector bedroegen respectievelijk 6,3 miljoen en 1,5 miljoen, met een schade van 3 miljarden 1,4 miljard gulden.

Het rapport, getiteld "Criminaliteitsbeeld van Nederland: Criminaliteit, onveiligheid en preventie in de periode 1980-1990". is gemaakt door de directie criminaliteitspreventie van het ministerie. Uit de cijfers blijkt dat de criminaliteit de laatste jaren licht is gestegen maar dat de grootste toename in de eerste helft van de jaren tachtig heeft plaatsgevonden.

Volgens de onderzoekers doen (vooral oudere) burgers steeds meer om te voorkomen dat zij slachtoffer van criminaliteit worden. Steeds meer mensen beveiligen hun huis beter, zetten waardevolle spullen uit het zicht, plaatsen een alarminstallatie en zetten hun auto op een veiliger plek.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.