+ Meer informatie

"Wao-beleid doodsteek voor veel bedrijfjes"

2 minuten leestijd

DOETINCHEM (ANP) - Jaarlijks zullen duizend kleinere bedrijven het loodje leggen als gevolg van de wao-plannen van het kabinet.

Dat zei voorzitter Kamminga van het Koninklijk Nederlands Ondernemersverbond (KNOV) vandaag tijdens een bijeenkomst van de Maatschappij voor Nijverheid en Handel in Doetinchem.

De Eerste Kamer moet zich volgende week bij de behandeling van het desbetreffende wetsvoorstel serieus afvragen of het voorgestelde bonus/malussysteem niet zijn doel voorbijschiet. Kleinere bedrijven worden volgens Kamminga wel de dupe van de malus (boete), maar kunnen nauwelijks profiteren van de bonus.

Als de eerste drie tot zes weken van het ziekteverzuim voor rekening komen van de werkgever en het bonus/malussysteem wordt ingevoerd voor arbeidsongeschiktheid kunnen kleinere bedrijven geconfronteerd worden met kostenstijgingen van 10 tot 30 procent van de loonsom, aldus Kamminga. Als in een klein bedrijf bij toeval enkele werknemers wat vaker ziek zijn dan normaal kunnen de kosten daarvan oplopen met 20 tot 25 procent van de bruto loonsom. Komt ook nog een werknemer in de wao terecht, dan krijgt het bedrijf er een boete van 5 procent van de loonsom bij.

Kleinere bedrijven komen volgens Kamminga veel minder dan grote in aanmerking voor bonussen, omdat de mogelijkheden van herplaatsing van werknemers aanzienlijk beperkter zijn. Hij noemde het „absurd" boetes uit te delen. In hooguit vier van de tien gevallen van arbeidsongeschiktheid heeft dat te maken met de arbeidsomstandigheden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.