+ Meer informatie

Jouw vragen

3 minuten leestijd

Opstandigheid is niet bijbels, wel heel menselijk. Als het leven niet gaat zoals je zou willen... Hoe moet je van die opstand afkomen? Door het aan de Heere voor te leggen. Alleen in het geloof kun je ervaren dat wat Hij doet toch goed is, al begrijp je Hem niet.

„Als er een baby wordt geboren, ben ik opstandig"

Als 16-jarig meisje zou ik een paar vragen willen stellen. Ik heb een broertje verloren dat nog geen drie uur heeft geleefd Het is in mijn armen gestorven. Als ik nu van anderen hoor dat er een baby is geboren, word ik opstandig. Ik was dit ook heel erg toen m'n broertje net gestorven was.

Het is niet Bijbels om opstandig te zijn, maar wat doe je er aan? Het is wel eens vervelend want voor anderen komt het net over of ik hun dat broertje/zusje niet gun. Hoe moet ik dat nu duidelijk maken of er zelf van afkomen?

Op school erover praten durf ik niet, want ik ben op onze reformatorische school de enige die geen broertjes of zus heeft. Ik schaam me daarvoor! Weet u raad?

Een 16-jarige

Bedankt voor je brief. Bedankt dat je zo eerlijk geschreven hebt. Ik kan mij heel goed voorstellen dat je af en toe opstandig bent. Veel weduwen en weduwnaren zullen zich daar ook in herkennen. Het behoort ook tot de rouwverwerking.

Ik kan mij ook goed voorstellen dat een weduwe opstandig is, als zij hoort dat de buren gaan scheiden. Die mensen mogen bij elkaar blijven en zij gaan uit elkaar, en zij die zo graag bij elkaar wilden blijven, zijn aan elkaar ontrukt. Dat maakt opstandig.

Gelukkig schrijf je tegelijk: „Het is niet bijbels om opstandig te zijn." Nee, het is niet bijbels, het is menselijk. Scherper: Het behoort bij onze zondige natuur. Dat weten ook kinderen van God. Je kunt dingen moeten meemaken die je eigenlijk niet eerlijk vindt. Dan zou je het liefst willen zeggen: „Heere, dat is niet eerlijk van u."

"Maar wat doe je er aan?", zo schrijf je. In je gebed heel eerlijk aan de HEERE vertellen hoe het ligt in je hart. Vertel Hem dat je opstandig bent. Vraag aan de HEERE de kracht van die opstandigheid te breken, zodat de angel eruit gehaald wordt en jij mag geloven (ik schrijf dus niet: jij mag begrijpen!), dat de HEERE het toch goed doet.

Je verdriet blijft, maar de bitterheid wordt er dan uit weggenomen. Maar daar is nu het geloof voor nodig, want alleen door het geloof leren wij de HEERE vertrouwen. Bid er om!

Niet schamen
Wat betreft je houding naar buiten, zou ik proberen gewoon eerlijk te vertellen wat jullie hebben meegemaakt. Maar dan heb je wel nodig om er eerst een andere visie op te krijgen.

Jij hoeft je er toch niet voor te schamen dat je geen broertje of zusje hebt? Er zijn meer mensen die graag kinderen of meer kinderen zouden willen, maar die die gave onthouden wordt en dat niet het minst om iedereen te leren dat de kinderzegen een kinderzegen is. Dit probleem kun je dus rustig van je afzetten.

Ga met je opstandigheid naar de HEERE en probeer dan niet alleen dit verdriet bij Hem kwijt te raken, maar om jezelf aan Hem kwijt te raken. Dan is de winst dat je niet alleen je opstandigheid kwijtraakt, maar dat je Christus vindt en het eeuwig leven.

Ds. R. van Kooten

                              ------------------------------

Boekennieuws

"Als je eenzaam bent.." door H. van Groningen; uitg. Groen, Leiden; 135 blz., ƒ 19,95.

Eenzaamheid onder jongeren is een schrikwekkend groot probleem. Dit boekje doet een eerlijke poging duidelijk te maken wat eenzaamheid is, door welke oorzaken het kan ontstaan en wat er, met de hand op de Schrift, kan worden gedaan om deze zorg te bestrijden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.