+ Meer informatie

Solide sector

2 minuten leestijd

Alsof dat allemaal nog niet genoeg was zijn er nu grote moeilijkheden gerezen tussen de twee andere regeringspartijen, tussen de Vlaamse socialisten en de Waalse christen-democraten die in de regel aangeduid worden door de afkorting PSC. Het gaat speciaal om de rechtervleugel van de PSC; de Cepic. Als spreekbuis van de Vlaamse socialisten kan men in dit geval het dagblad De Morgen beschouwen. Dit kwam dinsdag jl. met een uitgebreid verhaal over de Cepic, dat viil zeggen het centrum van particulieren en onafhankelijken en kaderpersoneel. De Cepic is een zeer solide sector in het Belgische partijwezen. Zij vormt als het ware het draagvlak voor Paul vanden Boeynant, oudpremier. De Morgen schreef dat er geheimzinnige dingen aan de hand waren met Baron Benoid de bon Voisin, penningmeester van de Cepic. De bon Voisin schijnt steun verleend te hebben aan het extreem rechtse Front de la Jeunesse (Jeugdfront) waartegen in Brussel maandenlang een proces is gevoerd. Het is zeer kort geleden veroordeeld als een zogenaamde privé-militie, een ongeoorloofde, op militaire leest geschoeide organisatie. Nu heeft De Morgen dinsdag verteld dat er nog veel meer aan het Front de la Jeunesse vast zit; De Morgen zei dat de bijzonderheden waar het over sprak gestaan hadden in een geheime nota die Philippe Moureaux, de minister van Justitie, aan een aantal kamerleden had gericht. Volgens De Morgen bestaat er in België een cultureel tijdschrift. Nouvelle Europe Magazine, dat doortrokken zou zijn van de extreme frontideeën. Dit tijdschrift is opgericht in 1974, wat niet mogelijk geweest zou zijn zonder grootscheepse financiële steun door baron Benoid de bon Voisin. Als één van de medewerkers van Nouvelle Europe Magazine noemde De Morgen de historicus Jo Gérard. Deze Jo Gérard schrijft ook regelmatig artikelen-series over de Belgische geschiedenis, in het Roomse 'dagblad La Libre België.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.