+ Meer informatie

De Hoop Scheffer: NAVO stelde immens teleur

1 minuut leestijd

DEN HAAG - De belangrijkste NAVO-bondgenoten hebben Nederland in Srebrenica ernstig in de steek gelaten. Daardoor heeft de tragedie in Bosnië kunnen plaatsvinden.

Dat verklaarde minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken vanochtend tegenover de parlementaire enquêtecommissie Srebrenica. Hij zei "immens teleurgesteld" te zijn dat bondgenoten als de VS, Frankrijk en Engeland de afspraak niet nakwamen om luchtsteun te geven aan Dutchbat toen de situatie steeds penibeler werd.

Hij zei te geloven dat de Servische generaal Mladic zich bedacht zou hebben om Srebrenica in te nemen als de luchtsteun er tijdig was gekomen. Zijn conclusie was dat ons land kennelijk van te weinig gewicht was voor de bondgenoten.

De Hoop Scheffer was in de eerste helft van de jaren negentig woordvoerder buitenlandse zaken van de CDA-fractie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.