+ Meer informatie

Thuistips, tuin

4 minuten leestijd

Geur in de tuin: volop keus in rozen, van laag tot hoog
Rozen zijn weer helemaal terug en niet alleen in de tuinen van particulieren, maar ook in het openbaar groen, waar weer regelmatig perken met grootbloemige rozen te bewonderen zijn. Voor ieder balkon en iedere tuin is er volop keus. Laag- en kleinblijvende babyroosjes tot hoog uitgroeiende klimmers die een flinke boom kunnen begroeien! Verder ook geurende soorten, enkelof dubbelbloemige, botteldragers, doorbloeiers die uw lusthof sieren tot diep in de herfst. Met andere woorden: keus volop. Rozen worden overal verkocht, tot in de supermarkt toe. Vaak gebeurt dat niet op soort maar op kleur U weet dus wel dat u een rode roos koopt maar niet welke. Bij de rozenspecialist zoals De Wilde in Bussum en Buisman in Heerde weet u dat wel. Een deskundige kan uw vragen beantwoorden en vaak zijn de rozen in pot gekweekt, zodat u kunt zien hoe ze groeien, bloeien en geuren. In de tuin of, beter gezegd, in de volle grond doet de plant het meestal nog beter.

Wilde roos
Het voert te ver om een groot aantal rozen hier te bespreken, maar voor enkele soorten wordt een uitzondering gemaakt, zoals de egelantier (Rosa rubiginosa). Geen grootbloemige, doorbloeiende sierroos maar een eenvoudige, rijkbloeiende, enkelbloemige wilde roos die van nature ook in ons land voorkomt. Zowel bloemen als bladeren geuren naar appels. De eetbare bottels kunnen verwerkt worden tot jam en gelei, maar ze dienen ook als voedsel voor wintergasten zoals de koperwiek en kramsvogel. Groeit hoog uit en past daarom niet in een kleine tuin.

Klimroos
Een welriekende klimroos is de Rosa "Zepherine Drouhin", al tientallen jaren toegepast door tuinliefhebbers en -architecten. Plant ze op een beschutte plek, waar de geur langer blijft hangen. Paarse bloei. Een wel doorbloeiende, zeer gezonde, licht geurende klimmer is de "New Dawn". Snel groeiend, glanzend blad en witte (met een vleugje roze) bloemen die wel wat weg hebben van oud porselein. De "New Dawn" is wel gedoomd. In een zachte herfst gaat de bloei lang door

Rode stekels
De Rosa omeiensis "Pteracantha" wordt niet geplant vanwege de bloei, maar om de bloedrode stekels/doorns aan de eenjarige takken (oudere stekels verdoffen). Wanneer deze roos, die 175200 cm hoog wordt, geplant wordt op een plek met zon, dan weet u niet wat u ziet. Het zal u duidelijk zijn dat er regelmatig oude takken weggeknipt moeten worden omdat alleen de jonge stekels zo gekleurd zijn. Bloeit met witte bloemen in april.

Bottels
Vaak zorgen de bottels nog voor een stukje extra schoonheid. Een van de soorten met fraaiste bottels is de Rosa rugosa of Japanse bottelroos. Rijk en lang bloeiend met lichtpaarse of witte bloemen. Grote, wat afgeplatte bottels die eetbaar zijn. Ze worden zelfs speciaal gekweekt om verwerkt te worden tot jam en limonadesiroop.

Rozenmoeheid? Plant afrikaantjes
Rozen die lang op een zelfde plek staan gaan het vaak minder goed doen. Enerzijds heeft dat te maken met de leeftijd van de struik (na tien jaar is de meeste groei vaak wel achter de rug), anderzijds met aaltjes, die in de grond leven. Deze aaltjes leven op en bij de wortel van de struik en omdat dezelfde plant steeds op dezelfde plek staat, kunnen die aaltjes zich ver meerderen tot er zoveel zijn dat groei en bloei gaan afnemen. De oude roos vervangen door een nieuwe heeft geen zin. Er zijn twee mogelijkheden: het rozeperk wordt opgeheven en elders opnieuw aangelegd of er worden onder de struiken afrikaantjes geplant. De plantjes scheiden een stof af waar de aaltjes niet tegen kunnen. Na een jaar  zijn de rozen vaak weer een heel stuk opgeknapt. Misschien moet u wel wat ovenwinnen, tenslotte zijn die afnkaantjes onder de rozen geen fraai gezicht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.