+ Meer informatie

Nerel

3 minuten leestijd

"Wij verbergen de vlag van Jezus niet", vertelt dr. Gershon Nerel. "Wij willen geen getto of stalinisme". De jood is bestuurslid van moshaav Yad Hashemona in Israël. Dat ligt op een strategisch punt. Ten noorden van rijksweg 1 van Jeruzalem naar Tel Aviv. Een halfuur van de luchthaven. Maar dr. Nerel is ook Israël-secretaris van de International Messianic Jewish Alliance. Als zodanig fungeert hij tevens binnen het bestuur van bejaardentehuis Ebenezer te Haifa. Dat staat vooral ter beschikking van Messiasbelijdende joden. Ondanks zijn vele functies zag Gershon dit voorjaar kans om aan de Universiteit van Jeruzalem met succes zijn proefschrift te verdedigen.

De titel luidt "Messianic Jews in Eretz Israel (1917-1967)". De jonge doctor schreef Hebreeuws, maar het boek bevat een uitvoerige samenvatting in het Engels. De studie betreft trends en veranderingen in de ontwikkeling van een eigen identiteit van de Messiasbelijders in het beloofde land. Sinds zijn promotie nam het werk voor dr. Nerel niet af. "Dat feit houdt in zeker opzicht een wetenschappelijke erkenning in van onze groepering. God opent voortdurend meer deuren in de academische wereld. Ik heb nu mogelijkheden om in Jeruzalem lezingen te houden".

Nerel diende voorheen vijf jaar als soldaat en vocht mee in drie oorlogen. Hij is de Finse christenen erg dankbaar dat zij de grondslag legden voor de moshaav, een variatie op het thema kibboets. Maar hij is hun ook dankbaar voor het overdragen van de leiding aan die inwoners van Israël die het Nieuwe Testament aanvaarden. "Juist op dat punt is het mis gegaan met het Nederlandse Nes Ammim", zo meent hij.

De nederzetting op coöperatieve grondslag, maar zonder het communekarakter van de kibboets, kwam op een merkwaardige wijze tot stand. In 1942 probeerde de Duitse jodenverdelger Heinrich Himmler 2000 als misdadigers aangemerkte joden te ontfutselen aan het neutrale Finland. De Finse overheid hield de zaak lang aan het lijntje, omdat de lust op bloed van de 'raszuivere' Germaan hun te groot bleek. Om Himmlers dorst enigszins te lessen, besloot de toenmalige minister van binnenlandse zaken een jaar later op eigen houtje er vijftig te laten arresteren en uit te leveren. Op het laatste nippertje kwam het een paar andere autoriteiten ter ore. Acht van de gevangenen waren al ingescheept, dus niet meer te redden. "Shemona" betekent acht. Na de Tweede Wereldoorlog stichtte, in 1974, een twintigtal Finse christenen de moshaav.

Het bruist inmiddels van leven in Yad Hashemona. Vaak hebben er huwelijksceremonies van Messiasbelijdende joden plaats. Het lijkt steeds meer een centrum te worden. Want ook joodse jeugdkampen van deze een paar duizend zielen tellende minderheidsgroepering in het land van Netanjahoe komen hier geregeld bijeen. Zelfs 65-plussers houden er hun eigen conferenties. Christelijke groepen uit het buitenland zijn hartelijk welkom in de eenvoudige maar goede kamers van het houten 'hotel'.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.