+ Meer informatie

Poolse crisis centraal op Tsjechoslowaaks congres

Brezjnjev onverwachts naar Praag gevlogen

2 minuten leestijd

PRAAG — Alle aandacht op het zestiende congres van de communistische partij van Tsjechoslowakije dat vandaag begint, is onverwacht gegaan naar de president en partijleider van de Sovjet-Unie, Leonid Brezjnjev en de arbeidsproblemen van het buurland Polen.

De verwachting was dat het Tsjechoslowaakse partijcongres een routineaangelegenheid zou zijn met nadruk op economische problemen, totdat zondag zonder aankondiging vooraf Brezjnjev naar Praag vloog.

Direct na zijn aankomst in de Tsjechoslowaakse hoofdstad begaf Brezjnjev zich naar een „werklunch" met zijn gastheer, de Tsjechoslowaakse partijleider Gustav Husak.

In een mededeling voor de pers na de bijeenkomst werd gezegd dat beide Warschaupactleiders van gedachten hadden gewisseld over enkele internationale vraagstukken.

Er bestaat weinig twijfel aan dat daar de voortdurende onrust in Polen bij was en het werd waarschijnlijk geacht dat Brezjnjev voor het einde van het partijcongres op vrijdag andere leiders van partijdelegaties zou ontmoeten.

Volslagen verrassing
Aan de vooravond van het congres zondagavond was geen der hoogste politieke leiders van een Warschaupactland met uitzondering van Brezjnjev in Praag. Elk land was vertegenwoordigd door een hooggeplaatst lid van het Politburo dat voor een ontmoeting met Brezjnjev opgeroepen zou kunnen worden.

De Poolse delegatie die zondagavond in Praag aankwam werd geleid door Stefan Olszovski, een van de assistenten van partijleider Stanislav Kania en beschouwd als een communist van de oude stempel.

De overkomst van Brezjnjev was een even grote verrassing voor het Tsjechoslowaakse volk als een genoegen voor Husak c.s. De Russische partijleider woonde het vorige Tsjechoslowaakse congres niet bij en hij werd nu evenmin verwacht.

Verscherpte manoeuvres
De Sovjet-Unie en haar bondgenoten hebben nieuwe troepen en materieel aangevoertd voor de sinds 18 maart plaatsvindende manoeuvres van het Warschaupact in en bij Polen. Het Oostduitse persbureau ADN, dat dit zondag meldde, sprak van „nieuwe reserves" die in het weekeinde van ,,diep" uit de deelnemende landen zijn overgebracht.

De manoeuvres, die oorspronkelijk enkele weken geleden voltooid hadden moeten zijn, duren echter in vergrote omvang voort en waarnemers twijfelen er niet aan dat zij een rechtstreeks verband houden met de gebeurtenissen in Polen.

De melding van ADN wijst daar ook op, want het persbureau karakteriseerde ze als een,,bescherming van de socialistische verworvenheden en het vreedzaam bestaan van de burgers tegen alle aanvallen van het imperisalisme". ADN zei niet dat de ,,nieuwe reserves" de reeds aan de oefeningen, die de naam ,,Sojoez '81" dragen, deelnemende eenheden waren komen vervangen. Het betreft gemotoriseerde onderdelen, tanks, raketlanceerinstallaties, genie en verkenningstroepen, alsmede eenheden die waren „geland" waarschijnlijk in het gebied van de Oostzee.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.