+ Meer informatie

Reagan wil vreedzame oplossing in Z-Ajfrika

VS-ambassade maandag gesloten

2 minuten leestijd

WASHINGTON — Met het oog op de herdenking van de bloedige opstand in Soweto, aanstaande maandag tien jaar geleden, heeft president Ronald Reagan van de Verenigde Staten gisteren een beroep op alle Zuidafrikanen gedaan om van geweld af te zien.

In een verklaring riep Reagan alle partijen op naar vreedzame oplossingen te zoeken voor de „ernstige politieke crisis" waarin Zuid-Afrika zich bevindt.

„Onze harten zijn bij de mensen in Zuid-Afrika in deze traumatische tijd. Wij doen een beroep op hen — blank en zwart — om van de Sowetoherdenking een dag van vreedzame anti-apartheidsuitingen te maken." Reagans standpunt werd in een boodschap aan president Botha van ZuidAfrilca overgebracht.

Zijn verklaring kwam vlak nadat minister van buitenlandse zaken George Shultz kritiek had geleverd op de regering-Botha vanwege het uitroepen van de noodtoestand afgelopen donderdag. „Ik denk dat zij in vele opzichten te ver zijn gegaan", aldus de minister.

Onderhandelingen

Shultz drong bij de Zuidafrikaanse regering aan op onderhandelingen om een eind aan de apartheid te maken. Voorts liet hij weten dat de Amerikaanse 'regering de economische banden met het land niet zal verbreken. Hij zag economische sancties als „een daad van wanhoop" die de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de regering in Pretoria wegneemt.

Woordvoerder van het Witte Huis Larry Speakes maakte bekend dat de Amerikaanse ambassadeur in ZuidAfrika de Amerikaanse afkeuring van het besluit om de noodtoestand uit te roepen aan president Botha had overgebracht.

Maandag zullen de Amerikaanse ambassade en de overige consulaire gebouwen gesloten zijn in verband met de herdenking van het bloedbad van Soweto. De landen van de Europese Gemeenschap hadden dit voornemen al eerder bekendgemaakt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.