+ Meer informatie

Coberco wil schade op ex-Heino-top verhalen

Claim jongste stap in slepend juridisch gevecht

2 minuten leestijd

De zuivelcoöperatie Coberco gaat proberen de financiële schade die het bedrijf mogelijk oploopt in de affaire Heino Krause te verhalen op de directie, de bestuurders en de acccountant, Moret Ernst & Young, van deze voormalige onderneming.

Ook gaat Coberco de voormalige Heino-Krause-leden aanslaan voor de boete die het eerder kreeg opgelegd voor gesjoemel met Europese exportsubsidies. Dit heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

De vorderingen zijn de jongste stap in een al maanden slepend juridisch gevecht tussen Coberco en de Heino-Krause-boeren. P. Lakeman, die de veehouders bijstaat, noemt de vordering van Coberco onhoudbaar. ,,Coberco slaat maar wild om zich heen". Lakeman is voorzitter van de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (Sobi).

Coberco nam de zuivelcoöperatie Heino Krause in 1991 over. De toenmalige leden (veehouders) van Heino beweren door die overname indertijd financieel zwaar gedupeerd te zijn. Lakeman heeft namens 212 boeren daarom een schadeclaim van 40 miljoen gulden ingediend bij Coberco.

De rechtszaak daarover loopt al enkele maanden. In deze zaak heeft Coberco gisteren voor de rechtbank van Zutphen de voormalige directie, bestuur, raad van commissarissen en accountant van Heino Krause in vrijwaring opgeroepen. Als Coberco de schadeclaim moet betalen, hetgeen het zuivelconcern overigens fel bestrijdt, wil het die personen aansprakelijk stellen.

Subsidiefraude

Daarnaast speelt de kwestie van een boete van 1,8 miljoen gulden Coberco vorig jaar kreeg opgelegd wegens een subsidiefraude door Heino Krause. Omdat Heino niet meer bestaat, is de vordering bij Coberco terecht gekomen. Het concern vecht die boete aan, maar heeft ondertussen al wel betaald, aldus een woordvoerder. Omdat Heino Krause de fraude heeft gepleegd, wil Coberco de boete verhalen op de ex-leden van die coöperatie.

In een reactie zegt Lakeman totaal niet onder de indruk te zijn van de stappen van Coberco. Hij bestrijdt dat de ex-leden en ex-bestuurders aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de boete of de schadevergoeding. Zowel de overname van Heino Krause als de subsidiefraude daar is volgens Lakeman gebeurde met medeweten en deels onder verantwoordelijkheid van de Coberco-directie. Niet de Heino-leden of -bestuurders moeten betalen, maar Coberco, stelt Lakeman.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.