+ Meer informatie

VAN GELDER

2 minuten leestijd

De Ondernemingsraad van Van Gelder in Velsen is met een nieuw plan gekomen om de fabriek daar met een aangepast produktieproces te laten voortbestaan. De helft van het personeel zou dan in dienst kunnen blijven. Voor de rest (altijd nog zo'n 400 man) ziet de ondernemingsraad ook geen perspektief meer.

Dit plan is niet gebaseerd op financiële steun van de regering. Als dat wel zo was, zou dat irreëel zijn, want minister Van Aardenne van Economische Zaken heeft duidelijk gemaakt dar men op hem niet behoeft te rekenen.

De afgelopen jaren is de regering vaak royaal geweest met het verlenen van overheidssteun aan noodlijdende bedrijven. Daarmee kon zij voorkomen dat op korte termijn honderden en soms zelfs duizenden mensen op straat kwamen te staan.

Vaak werd er echter goed geld naar kwaad geld gegooid. De overheidssteun betekende veelal dat de sluiting van het bedrijf enkele jaren werd uitgesteld, of zich geleidelijk aan voltrok. De regering kon immers niet aan de gang blijven met geld te pompen in een verliesgevend bedrijf.

Bovendien moeten we wel in de gaten houden dat de overheid van zichzelf eigenlijk geen geld heeft. De overheid beschikt alleen over geld dat zij eerst via belastingheffing aan de burgers en de bedrijven ontnomen heeft. Naarmate de overheid met de ene hand meer geeft, moet zij met de andere hand meer nemen. En de hoge belastingdruk die daarvan het gevolg is, draagt er juist toe bij dat steeds meer bedrijven in moeilijkheden komen.

Niettemin maakt het naar het grote publiek toe en zeker bij de betrokken werknemers, een goede indruk wanneer de minister van Economische Zaken met een royaal gebaar enige honderden miljoenen beschikbaar stelt om een verliesgevend bedrijf te laten doordraaien. Beter dan wanneer de minister—zoals nu — de deksel van de (overigens vrijwel lege) schatkist dicht houdt.

Gelukkig echter dat de Velsense ondernemingsraad haar tijd niet verknoeid heeft met woede-aanvallen op de liberale minister Van Aardenne, die de arbeiders in de kou zou laten staan. In plaats daanvan heeft men een opzet gemaakt om óp beperkte schaal zonder overheidssteun verder te gaan.

Of die nieuwe opzet realistisch is, is een andere zaak. In een dergelijke situatie is men gauw geneigd de te venwachten moeilijkheden te onderschatten en de afzetmogelijkheden te hoog aan te slaan. In ieder geval is duidelijk dat van het eertijds zo omvangrijke papierconcern van Van Gelder, straks weinig meer over is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.