+ Meer informatie

Kunstverlossingen

1 minuut leestijd

Bij een aantal bevallingen moet gebruik gemaakt worden van een verlostang of een vacuümpomp. Het betreft dan een bevalling die moeizaam vordert, of waarbij snelheid vereist is vanwege de conditie van moeder en/of kind.

Israëlische artsen onderzochten de effecten van een kunstverlossing op de langere termijn. In The Lancet van juni publiceerden zij de conclusies. Het onderzoek betrof 52.000 Israëlische jongeren, die op hun zeventiende gekeurd werden voor militaire dienst. 1747 van hen waren met de vacuümpomp geboren en 937 door middel van een tangverlossing. Hun conditie werd vergeleken met die van de andere keurlingen.

De conclusies waren duidelijk. Wat betreft de intelligentie was er geen verschil in de drie groepen. Bij degenen die met een tangverlossing ter wereld kwamen, waren er iets vaker problemen met de ogen en met de Wmm

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.