+ Meer informatie

Verkiezingen in Japan

1 minuut leestijd

TOKIO — Na telling van de eerste stemmen, die zijn uitgebracht voor de senaatsverkiezingen in Japan, wordt voorspeld dat de regerende liberaal- democratische partij (LPD) van premier Takeo Foekoeda haar meerderheid in de senaat zal verliezen.

Het persagentschap Kyodo en de onafhankelijice Japanse omroepstichting hebben voorspeld dat de conservatieven van Foekoeda drie zetels tekort zullen komen voor een meerderheid. Alhoewel de kiezers de conservatieve politiek lijken te verwerpen gaan de stemmen niet naar de Unkse socialisten of communisten. Zoals ook al het geval was bij de verkiezingen voor het lagerhuis in december van het afgelopen jaar is er een verschuiving te bespeuren in de richting van het gematigde centrum dat wordt vertegenwoordigd door de boeddhistische Komeito, de democratisch-sociaiisten en de nieuwe liberale club, een op hervormingen gerichte splinterpartij van de LPD.

Zetels

Nadat 103 van de 126 zetels van het Hogerhuis waren verdeeld had de LPD 59 zetels behaald, de socialisten 21, Komeito 12, de communisten 3, de democratisch-sociaiisten 2, de nieuwe liberale club 2, de liga voor socialisten en burgers l, kleinere partijen l en onafhankelijken 2. Bij de verkiezingen stond de helft van de 252 hogerhuiszetels op het spel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.