+ Meer informatie

„Het Palet" opent zaterdag de deuren

Veenendaals pension vrij onbekend

2 minuten leestijd

VEENENDAAL — „Wij willen mensen die niet in staat zijn tot zelfstandig wonen in deze maatsciiappij, beschermende huisvesting bieden", aldus de heer J. van Dieren over het doel van het prot. chr. pensiontehuis „Het Palet" aan de David Tenierslaan te Veenendaal. „Het Palet" houdt zaterdag 23 mei, 's middags, open huis voor de bevolking.

Van Dieren vindt het jammer dat het tehuis niet zo bekend is. Niet alleen in Veenendaal, maar ook in de andere vijf gemeenten waar tehuizen van de Stichting Vindicta staan is dit het geval. „Het Palet" is een pensiontehuis, waar minder (geestelijk) stabiele mensen begeleid worden in wonen en werken, een plekje waar ze zich thuis voelen; een thuis waar ze niet heen en weer geslingerd worden tussen huis en ziekenhuis. Er wonen geen zogenaamde zwakbegaafden. De bewoners van het pensiontehuis moeten zich wel kunnen redden. Zij moeten in staat zijn zonder veel hulp of direkt dagelijks toezicht voor zichzelf te zorgen. Eten koken, wassen (wasgoed), eigen kamer schoonhouden en onderhouden.

De leiding zal wel, als dat nodig is. de mensen stimuleren. In Het Palet bestaat de leiding uit vijf personen, terwijl het pension 25 bewoners telt. Met z'n vijven is men 24 uur per dag bij toerbeurt in touw. „Dat lijkt zwaar, maar dat valt echt wel mee", aldus Van Dieren.

Verpleging

Aan het tehuis is ook een medisch team verbonden. In de staf is een verpleegkundige vertegenwoordigd, zodat in geval van ziekte de patiënt in het tehuis verpleegd kan worden. Voor specialistische hulp wordt de hulp ingeroepen van de vaste huisarts. Erg belangrijk voor deze mensen is dat ze opgenomen worden in het arbeidsproces. Plaatsing in het particuliere bedrijfsleven valt niet mee. De meesten werken in een sociale werkplaats, maar ook hier wordt plaatsing door de economische teruggang moeilijker.

Van Dieren: „We stimuleren de mensen deel te nemen aan het verenigingsleven, ze zijn vaak „kontaktarm", ze moeten minder afhankelijk worden van hun oude omgeving. Het eigen plekje in het tehuis heeft daarop een gunstige invloed". De kontakten met de buurtbewoners zijn goed, ze komen regelmatig kijken en praten. En daar is de leiding blij mee.

Contact

De bewoners gaan en staan waar ze willen, ze worden niet vastgehouden. Als ze een dagje uit willen mogen ze dat doen. Om de twee weken gaat de helft van de mensen een zaterdag en zondag naar huis of familie. Vooral dit sociale contact is voor deze mensen erg belangrijk.

Voor de bewoners bestaat geen vast behandelingsprogramma. Problemen die zich voordoen worden dan opgelost. Met betrekking tot de plaatsing in het tehuis is het zo dat mensen op vrijwillige basis komen en als ze dat willen ook weer gaan. Het tehuis kent wel een proefperiode om te zien hoe het gaat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.