+ Meer informatie

Vaticaans rapport over moderne wetenschap

Kerk moet betere coördinatie bevorderen

2 minuten leestijd

VATICAANSTAD — De moderne wetenschap, zowel in de westelijke als in de communistische landen, is verantwoordelijk voor veel schade die de mens wordt berokkend, aldus de rechter van het secretariaat voor de nietgelovigen, die in voltallige zitting in het Vacticaan bijeen zijn geweest.

Ter besluit van het werk heeft mgr. Paul Poupard voor de Vaticaanse radio de zes punten uiteengezet van een verklaring die door de twintig kardinalen en bisschoppen die lid zijn van het secretariaat is ondertekend. Poupard is voorzitter.

"De moderne wetenschap leidt niet tot het geloof", hoewel "de wetenschap het geloof niet bedreigt". „De oorzaken van het ongeloof zijn te vinden in het onderwijs, de levensstijl en de ideologieën". "De wetenschap heeft rechtstreekse invloed op de cultuur door de technologie en de verspreiding ervan onder het volk".

Problemen
"De moderne wetenschap heeft technieken ontwikkeld die ernstige ethische problemen oproepen, waaronder de technieken van moderne oorlogvoering, technieken van biologische experimenten die de mens bedreigen, de technieken die de sexuele moraal hebben omver geworpen en die de oorzaak zijn van massale abortus, sterilisatie en voorkomen van zwangerschap".

„De technieken voor de massamedia kunnen grote diensten bewijzen maar tevens bijdragen aan degradatie van de mens. Zelfs de technologie van de voorlichting kan belangrijke voordelen bieden, maar de vrijheid en waardigheid van de mens bedreigen."

,,Wetenschap en techniek in de communistische landen", aldus het vierde punt van de verklaring, „veroorzaken gelijksoortige moeilijkheden, die erger worden door het feit dat de officiële cultuur atheïstisch is".

Het vijfde punt zegt: „De wetenschap moet zich met het geweten verenigen om de zaak van de mens te dienen". De verklaring besluit met: „De natuurlijke plaats voor het gesprek tussen wetenschap en geloof is de universiteit".

Mgr. Poupard herinnert eraan dat de kerk over meer dan 600 hogere instellingen beschikt en een betere coördinatie van het onderzoek moet bevorderen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.