+ Meer informatie

Commotie in Zwolle over steun aan bank

2 minuten leestijd

ZWOLLE (ANP) - In Zwolle is commotie ontstaan over een financiële bijdrage van de gemeente aan de bouw van een nieuw hoofdkantoor van ABN Amro Verzekeringen in de stad.

De plaatselijke SP dreigt een vertrouwelijke brief, waarin Burgemeester en Wethouders de bijdrage aankondigen, openbaar te maken.

Het aanbod dateert uit december 2000. Wethouder J. Baarsma zegt dat besloten is financieel bij te dragen aan de inrichting van de openbare en semi-openbare ruimte van het gebied langs de A28, waar de kantoortoren van de verzekeraar moet verrijzen. Dat het gaat om 2,3 miljoen euro wil hij niet bevestigen.

Volgens Baarsma is de financiële bijdrage terecht omdat de komst van het hoofdkantoor veel nieuwe banen oplevert. De wethouder zegt dat hij de gemeenteraad wel heeft ingelicht over de afspraken, maar geen van de raadsleden kan zich dat herinneren.

Pas enkele weken geleden kreeg de gemeenteraad lucht van de gemeentelijke bijdrage. Het college wil de brief uit december 2000 binnenskamers houden, maar de oppositiepartijen vinden dat de brief openbaar moet worden gemaakt. Het dreigement van de SP om de afspraken tussen de gemeente en ABN AMRO openbaar te maken, is gisteravond ingetrokken. Afgesproken is over twee weken verder te praten over de kwestie.

De oppositiepartijen vinden dat de gemeenteraad de controlerende taak niet kan uitvoeren als niet vrij over het onderwerp gesproken mag worden. Het nieuwe hoofdkantoor van ABN Amro Verzekeringen wordt met 95 meter het hoogste gebouw van Zwolle. Er komen 1200 werkplekken. De verzekeraar wil niet reageren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.