+ Meer informatie

Meer ongevallen bij vakantiewerk

Jongen raakt drie vingers kwijt bij schoonmaken van een wals

3 minuten leestijd

APELDOORN — Tientallen vakantiewerkers hebben dit jaar hun vakantie in het water zien vallen door een arbeidsongeval. De Arbeidsinspectie, een instelling die nauw toeziet op de handel en wandel van bedrijven, heeft dit jaar tot nu toe al meer dan honderd ongelukken onder vakantiewerkers gemeld

Hoofdinspecteur W. van Berk noteerde alleen al in zijn district (Overijssel, de Achterhoek en de Noordoostpolders) de afgelopen twee maanden zeventien ernstige ongelukken onder vakantiewerkers. Het letsel liep uiteen van een gebroken neus tot afgerukte vingers.

Vorige week dinsdag deed zich in zijn regio het laatste ongeluk voor. Van Berk: „Een 19-jarige parttimer gaf bij een grote doe-het-zelfzaak een 17jarige vakantiewerker uitleg over de werking van de heftruck. Wat er precies is gebeurd, wordt nog uitgezocht, maar een van de jongens ligt in het ziekenhuis met een bekkenfractuur".

Kneuzingen

De vorkheftruck blijkt volgens Van Berk door de bank genomen veel gevaar op te leveren. Een maand geleden raakte een meisje dat vakantiewerk deed, zwaargewond toen collega's haar op de vork van een heftruck zetten en achterlieten op een hoogte van enkele meters. Het meisje kon haar evenwicht niet bewaren en kwam ten val.

Van Berk somt de ongevallen achter elkaar op. Een 19-jarige jongen stortte een maand geleden bij schoonmaakwerk in een gat van drie meter op de bouwplaats. Het gat was niet afgeschermd. De jongen moest naar het ziekenhuis met ernstige kneuzingen en breuken.

Twee weken geleden kwam een 15-jarige jongen met zijn arm in een rietsnijmachine. Hij zat er tot zijn schouder in. „De machine kon nog net op tijd worden stilgezet. Hij zat weliswaar knel met z'n arm, maar liep geen blijvend letsel op", aldus Van Berk.

Een andere jongen van 19 kreeg al op zijn eerste werkdag bij een kartonnagebedrijf een ongeval. Drie vingers werden geplet in een wals die hij aan het schoonmaken was. Hij heeft inmiddels vier operaties achter de rug. Zijn vakantie ligt in duigen, maar dat is niet het ergste. De jongen wilde naar de sportacademie en of dat nog kan doorgaan, is een groot vraagteken.

Toezicht

Volgens Van Berk nemen veel werkgevers het met de vakantiewerkers niet zo nauw. Ze staan nauwelijks onder toezicht, omdat de vaste, ervaren werknemers op vakantie zijn. „Werkgevers vinden het over het algemeen te veel gevraagd om de jongeren die voor de twee of drie weken bij hen komen werken, goed uit te leggen hoe de apparatuur werkt en hen te wijzen op mogelijke gevaren. Daar zouden ze juist veel aandacht aan moeten schenken, vooral omdat jongeren soms overmoedig en met bravoure kunnen handelen. Bovendien wordt er door werkgevers nogal eens geknoeid aan de apparatuur en worden beveiUgingen onklaar gemaakt, zodat de machines sneller lopen", aldus Van Berk, die zelf zijn twee dochters een vakantiebaantje heeft verboden.

Hoeveel ongevallen er elk jaar onder vakantiewerkers plaatsvinden, is volgens Van Berk niet bekend. De indruk bestaat dat het aantal met het jaar toeneemt. Om de risico's te beperken, gelden voor vakantiewerkers strenge regels. Van Berk raadt jongeren aan bij de kantoren van de arbeidsinspectie of bij het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid een folder op te vragen waarin precies wordt aangegeven welk werk jongeren wel en niet mogen doen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.