+ Meer informatie

Recordaantal moorden in Limburg

3 minuten leestijd

ROERMOND (ANP) - In Limburg zijn dit jaar al meer mensen door een misdrijf om het leven gekomen dan het hele vorige jaar. Na een moord gisteren in het Midden-Limburgse Ospel staat de teller op 22 personen dit jaar. In 2003 kwamen 21 mensen door geweld om het leven.

Maar liefst achttien van de geweldsmisdrijven hadden dit jaar in Zuid-Limburg plaats. Over heel Limburg is sprake van een stijgende lijn: in 2002 kwamen in deze provincie 'slechts' negentien mensen door moord of doodslag om het leven.

In Ospel is gisteren een 37-jarige man in zijn woning aan de Verreusellaan om het leven gebracht. De politie arresteerde gisteren de 34-jarige echtgenote van het slachtoffer.

De politie kreeg een melding dat er een man zwaargewond in zijn woning lag. Ambulancepersoon probeerde hem tevergeefs te helpen. Hij overleed even later, aldus de politie.

De aangehouden vrouw wordt verdacht van doodslag. De twee kinderen van het echtpaar zaten ten tijde van het drama op school. Ze zijn daar opgehaald en bij familie ondergebracht.

De moord op de man in Ospel past in een trend die in februari werd gezet door de moord op drie Hells Angels van de Nomads in Oirsbeek. In maart volgde de moord in Brunssum, waarbij enkele jongens een 77-jarige invalide man bij een inbraak vermoordden. In april werd langs de A76 bij Nuth het lichaam van een 40-jarige vermoorde Marokkaanse vrouw gevonden.

Een dag later, op 23 april, stierf in Brunssum een 27-jarige man na een schietpartij. In juni vonden bosarbeiders op de Groote Heide in Venlo het lichaam van een 29-jarige man uit Blerick. Hij was vermoord. In juli werd in Landgraaf de 48-jarige eigenares van een brillenzaak doodgestoken.

In augustus kwam door een schietpartij in Heerlen een 27-jarige man om het leven, werd de 31-jarige Belg Pierre Collette op de Sint Pietersberg in Maastricht door zeven verdachten eerst van zijn auto beroofd en vervolgens omgebracht en kwam een 68-jarige inwoner van Berg en Terblijt tijdens een roofoverval in zijn woning om het leven.

De politie pakte diezelfde maand een 55-jarige man uit Heerlen op, die ervan werd verdacht vlak daarvoor zijn 64-jarige in Landgraaf wonende zus om het leven gebracht te hebben. Op 29 augustus mishandelden twee Heerlenaren een 45-jarige plaatsgenoot in zijn woning zo ernstig dat die twee dagen later overleed. Augustus werd afgesloten met de vondst van het dode lichaam van een 25-jarige man in een flat in Sittard. Een 55-jarige Sittardenaar weet daar volgens de politie meer van.

In september overleden drie mensen door geweld: In Roermond werd een 18-jarige Albanees doodgeschoten tijdens een ruzie tussen twee allochtone groeperingen om een vrouw. De man werd per ongeluk door een vriend neergeschoten. In Maastricht werd een 59-jarige man uit Sittard het slachtoffer van een roofmoord. En in Venray werd een 46-jarige man doodgestoken tijdens een Vietnamees familiefeest. Een 16-jarige jongen is verdachte van de steekpartij.

Begin oktober werd een 84-jarige patiënt van psychiatrisch ziekenhuis Vijverdal in Maastricht door een kamergenoot gedood. Op 18 oktober vond een boer in een maïsveld in Nijswiller het lichaam van een 45-jarige Chinese vrouw. Een Chinees echtpaar zit vast op verdenking van die moord. Op 28 oktober schoot een 47-jarige Heerlenaar in Landgraaf eerst zijn 32-jarige vrouw en haar nieuwe vriend (33) uit Sittard dood. Hij schoot vervolgens zichzelf door het hoofd. Gisteren, tot slot, werd de 37-jarige man uit Ospel in zijn woning om het leven gebracht.

De politie Limburg Zuid heeft ook dit jaar hulp van buitenaf ingeroepen. De werkdruk was net als vorig jaar te hoog. Het korps kreeg assistentie van rechercheurs uit Noord-Limburg, Brabant en Gelderland.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.