+ Meer informatie

Brinks wil actie tegen overvallen geldauto's

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Waardetransporteur Brinks Nederland wil zo spoedig mogelijk een oplossing voor de gewelddadige overvallen waaraan zijn personeel in toenemende mate ten prooi valt. Directeur J. van Werkhoven constateert dat de tijd van bedreigen voorbij is. In plaats daarvan openen de overvallers zonder waarschuwing het vuur.

Brinks heeft gisteren in een brief aan de top van het openbaar ministerie, het college van procureurs-generaal, aangedrongen op een gesprek over de overvalsproblematiek. Directe aanleiding is een golf van overvallen op waardetransporten waarbij grof geweld werd gebruikt. Blijft een oplossing uit, dan ziet Brinks zich genoodzaakt niet langer 's nachts te rijden.

Een woordvoerder van het college bevestigt de ontvangst van de brief. Het college zal het gesprek aangaan, maar wijst er wel op dat de onveilige situatie rond waardetransporten in eerste instantie een zaak van de politie is. "De lopende onderzoeken zullen tot resultaten moeten leiden", aldus de woordvoerder. "Dat neemt niet weg dat ook het college deze overvallen als een ernstige vorm van criminaliteit beschouwt."

Volgens Van Werkhoven is er momenteel een zeer gewelddadige groep overvallers actief, die verantwoordelijk is voor acht overvallen in de laatste negen maanden. Daarvan werden ook andere geldtransporteurs het slachtoffer. De groep opereert niet alleen in Nederland, maar ook in België, Noord-Frankrijk en Luxemburg. Van Werkhoven: "Ze schieten meteen, met het doel onze mensen te elimineren en op die manier de auto tot stilstand te brengen. Daarna worden explosieven gebruikt om de auto open te krijgen. Schieten op onze mensen is onaanvaardbaar."

Volgens Van Werkhoven ontbreekt het de politie, zeker internationaal gezien, aan afdoende manieren van samenwerking. Maar ook in Nederland mist de Brinks-directeur de bovenregionale opsporingscommunicatie tussen de diverse korpsen. Hij wil bij het OM dan ook de herinvoering van een landelijk roof- en overvalplatform, zoals dat in de jaren negentig enige tijd heeft bestaan. Dat platform, aangestuurd door het OM, zou de communicatie en samenwerking en dus de slagvaardigheid van de politie moeten bevorderen.

Mocht Brinks besluiten niet langer 's nachts te rijden, dan heeft dat volgens Van Werkhoven repercussies. "Bijvoorbeeld voor winkeliers. Die krijgen problemen met de tijdige aanvoer van geld."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.