+ Meer informatie

Van der Klaauw in Saoedi-Arabië

1 minuut leestijd

JIDJA — De Nederlandse minister van buitenlandse zaken, Christoph van der Klaauw heeft zich zaterdag in Jidja pessimistisch uitgelaten over een Europese doorbraak inzake Israêlisch-Arabische vredesbesprekingen. Hij voegde er evenwel aan toe dat de Europese gemeenschap haar pogingen voor een tot stand brengen van permanente vrede voort zal zetten.

Van der Klaauw arriveerde vrijdagavond in de Saoedi-Arabische havenstad. Zaterdag had hij een onderhoud met zijn collega prins Saud al Faisal die daarna onmiddellijk naar Riad vertrok voor overleg met de Amerikaanse gezant Philip Habib.

De Nederlandse minister was van mening dat de partijen nog zeer ver van elkaar stonden en zei pessimistisch te zijn over de kans van slagen van Europese voorstellen die als basis zouden moeten dienen voor eventuele onderhandelingen.

Prins Saud zou tijdens zijn gesprek met Van der Klaauw hebben gewezen op de bezwaren die kleven aan het Euopese vredesinitiatief maar zich verheugd hebben getoond over de erkenning van de gemeenschap van het Palestijnse recht op zelfbestuur.

Prins Saud had, aldus Van der Klaauw, benadrukt dat zijn regering de Camp-David-akkoorden verwierp. Van der Klaauw verklaarde dat het Europees vredesinitiatief dan ook buiten deze akkoorden moet blijven om geaccepteerd te kunnen worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.