+ Meer informatie

Van Agt: matiging is onvermijdelijk

Beslissing over kernwapens uitstellen

2 minuten leestijd

UTRECHT — Volgens premier Van Agt Is loonmatiging ten gunste van rendementsherstel van de bedrijven het medicijn om de stagnerende economie van ons land er weer bovenop te halen. De premier zei dit zaterdag in Utrecht, waar hij sprak tijdens het congres van de vakbondunie BLHP.

De premier schetste weliswaar een somber beeld van de ontwikkelingen binnen onze huishouding, maar voegde daar aan toe „dat als we echt willen de economische positie van Nederland in de wereld geleidelijk heel wel kunnen versterken". Dat daar heel wat voor nodig is gaf de minister-president zijn gehoor ook aan.

Bedreigingen
Van Agt constateerde een aantal bedreigingen: een sterke nivellering, waarbij uit het oog is verloren dat beloningen mensen tot arbeid stimuleren, te veel barrières voor ondememersinitiatieven, slecht op elkaar afgestemde onderwijssituatie en arbeidsmarkt, een loonniveau dat doorwerkt naar niet-actieven en actieven in de collectieve sector dat tot de allerhoogste in de wereld behoort. „Problemen die niet in een handomdraai zijn te veranderen, al staat voor mij vast dat ze veranderen moeten", aldus Van Agt. Hij sprak van „structurele elementen aan welker bijsturing gewerkt moet worden door overheid en bedrijfsleven en waarbij verder gekeken moet worden dan de volgende verkiezingen".

Vrijdagavond zei Van Agt op een verkiezingsbijeenkomst in Amsterdam het uitgesloten te achten dat er opnieuw een kabinet met VVD komt, als de PvdA als de grootste partij uit de verkiezingen komt. Hij ontkende dat het huidige kabinet gefaald heeft op het terrein van de werkgelegenheid. In de periode van het kabinet-Den Uyl is het aantal beschikbare arbeidsplaatsen volgens Van Agt met 30.000 verminderd, terwijl dit onder het huidige kabinet constant is gebleven. De oplossingen die Den Uyl ziet voor de economische problemen zijn volgens Van Agt niet haalbaar, omdat hij vindt dat de collectieve sector niet verder kan groeien.

Kernwapens
Van Agt vindt ook dat de Nederlandse beslissing over de modernisering van de kernwapens moet worden uitgesteld als de kwestie in december „nog niet rijp is voor besluitvorming". Dit zou dan moeten gebeuren in goed overleg met de NAVO-bondgenoten. Hij gelooft zelf niet dat de besprekingen met de Sovjet-Unie in december al afgesloten zijn. Van Agt toonde zich er niet bezorgd over, dat PvdA-lijsttrekker Den Uyl duidelijkheid van het CDA op dit punt eist. „Zo zijn we deze weken met elkaar bezig en Den Uyl heeft ook geen antwoord gegeven op de vragen die ik hem gesteld heb", aldus Van Agt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.