+ Meer informatie

Door Marie van Beijnum

3 minuten leestijd

Het gebouw van de Joegoslavische Club 29 November in UtrecJit is eigenlijk wegens zomerverlof gesloten. Omdat de onrust op het thuisfront Neêrlands allochtone Joegoslaven danig in beroering brengt, is de deur van het pand wijd open blijven staan voor mensen met problemen. Ze geeft toegang tot het domein van sociaal-cultureel werker Radovan Misic. „Joegoslaven zijn erg ongeduldig. Ze verlangen naar vakantie in hun geboorteland. Vanwege die toestand durven ze het risico van de reis niet te nemen", legt de tweede aanwezige. Peter Zupanec, uit.

Zupanec is mede-oprichter van de Joegoslavische club. Hij redigeerde jarenlang het verenigingsblad met de veelzeggende titel "Jedinstvo" (Eendracht) van de ruim 600 man tellende Joegoslavische gemeenschap in de Domstad. Als Sloveen is Peter nauw betrokken bij de gebeurtenissen in Joegoslavië. Dat is voelbaar in het gesprelc dat samen met Radovan Misic wordt gevoerd. Misic, een Bosnische Serviër, brengt luid pratend een tamelijk optimistische visie op Joegoslavië te berde, daarbij geïnterrumpeerd door de bedachtzame Zupanec. Vanaf zijn hoge positie aan de muur luistert Tito stoïcijns mee. paraten voor de handhaving van de orde dermate groot, dat politieagenten en soldaten precies hetzelfde denken als de leiders. „Iedereen die niet dezelfde mening heeft, is een tegenstander".

Mannen als Kucan, Mesic, Milosevic en Tudjman hebben loyale mensen op sleutelposten gezet. Deze gelijkschakeling van de machtsstructuur is, zo waarschuwt Misic, „gevaarlijk". Ze is nationalistisch getint, gaat slechts uit van eenheid van nationale standpunten en komt daardoor in.botsing met opponenten.

Alle nationalistische leiders die de chauvinistische trom roeren in de verschillende republieken, zijn stuk voor stuk communist geweest, voegt Zupanec eraan toe. Kucan, Draskovic, Mesic, Milosevic en Tudjman zijn langzaam geëvolueerd naar het nationalisme. Kroatische en moslim-enclaves, zal er onherroepelijk bij worden betrokken, voorspelt Misic.

Als een insider de veelvolkerenstaat van binnenuit bekijkt, komt hij voor een raadsel te staan, benadrukt de sociaalcultureel werker. Hoe hebben de mensen met de huidige federale instellingen kunnen leven in de wetenschap dat ze zo verschillend van elkaar zijn? Een opsomming: de in 1943 bij de watervallen van Jajce opgerichte federatie kampt met gigantische onopgeloste economische brij; de culturen verschillen volkomen en de geschiedenis heeft zich langs onderscheiden lijnen ontwikkeld. Slovenië kwam onder meerin 1945 in de federatie met de expliciete eis dat het Joegoslavië zou dienen onder het motto: Zo lang de liefde duurt. In 1974 heeft Tito het recht op afscheiding bijgesteld in de zin dat iedereen zich kon losmaken indien alle zeven partners daarin toestemden. in de deelprovincies Kosovo en Vojvodina, gebieden waarop Servië aanspraak maakt, legt Misic uit.

Overigens noemt Misfc Milosevics theorie van de bedreigde Serviërs een „farce". „De Serviërs vormden in het koninkrijk Joegoslavië en in communistisch Joegoslavië in de uitvoerende macht (politie en het leger) de overgrote meerderheid. 80 procent van de federalen is Serviër en 70 procent van de politieagenten was tot voor een jaar Servisch. Milosevic kon legaal geweld uitoefenen uitsluitend door Serviërs. Hoe kun je dan zeggen dat ze zich bedreigd voelen? Daarom heeft Slovenië gezegd: Wij moeten met de Albanezen en Kroaten een ander blok vormen om verweer te bieden tegen Milosevic".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.