+ Meer informatie

Kritiek KNMP op „onderzoek" met nieuwe antistof

1 minuut leestijd

UTRECHT (ANP) - Geneesmiddelenfabrikant Abbot geeft artsen 250 gulden als ze vijf recepten uitschrijven voor het nieuwe antibioticum claritromycine. Dit meldt het Pharmaceutisch Weekblad van de apothekersorganisa.' tie KNMP.

De fabrikant noemt het een faseiV-onderzoek (onderzoek nadat een middel op de markt is gebracht) en. probeert volgens het blad 1250 artsen „zo gek te krijgen" dat ze vijf recepten uitschrijven. De apothekers zijn over het produkt summier ingelicht en over het onderzoek helemaal niet.

Het PW spoort apothekers aan om in het regelmatige overleg met de artsen in hun regio krachtig stelling te nemen tegen dit onderzoek: „Het dient geen ander doel dan de promotie van het produkt en vormt zo een regelrechte bedreiging voor menig regionaal antibioticabeleid".

Het blad uit ook kritiek, op een „trial" met een nieuw combinatiepreparaat, Co-Renitec van Merck Sharp en Dohme. Daarin zijn weliswaar twee al bekende elementen samengevoegd, maar apothekers hebben doorgaans bezwaren tegen dit soort „vaste" combinaties. In het kader van het onderzoek moeten artsen het middel aan twintig patiënten voorschrijven. Als beloning krijgen ze een computer met een huisarts-automatiseringspakket.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.