+ Meer informatie

Blijvend gevaar?

2 minuten leestijd

lAEA-inspecteur David Kay voor een schematisch overzicht van Iraks nucleair materiaal, faciliteiten, fabrieken en (sommige) leveranciers.

Foto RD Hoe lang schat u dat het gaat duren voordat alles boven water is? „Dat hangt helemaal af van hoe coöperatief de Irakezen zijn. Een voorbeeld: Tijdens onze laatste missie -maar bij de vorige gebeurde precies hetzelfdekwamen de Irakezen op de allerlaatste dag en in een ander geval zelfs in het laatste uur van ons verblijf met informatie waarom we al twee weken eerder hadden gevraagd. De enige manier om die gegevens te verwerken is dan door een nieuwe inspectietocht. Dit soort gedrag vertraagt het werk natuurlijk enorm. Ik denk dat we toch zeker nog zes maanden nodig hebben". Verwacht u dat Irak het definitief onmogelijk kan worden gemaakt kernwapens te produceren? „Dè situatie als gevolg van de Golfoorlog heeft het Iraakse kernprogramma in ieder geval flink teruggedraaid en met een goed controle- en verificatiesysteem heb ik er vertrouwen in dat de produktie niet hersteld wordt. Het probleem is dat de industriële infrastructuur in het land uitstekend is. De geallieerden hebben bewust Irak niet terug willen brengen in het stenen tijdperk. Verder: de mensen zijn uitstekend opgeleid. Je kunt niet uitwissen wat ze aan kennis en kundigheden in huis hebben. We zullen dan ook goed moeten beseffen dat alleen een streng controle- en verificatiesysteem Irak ervan kan weerhouden om in de toekomst de produktie opnieuw te beginnen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.