+ Meer informatie

Open markt zegt Europeaan weinig

Enquête: Vertrouwen grootste probleem

2 minuten leestijd

BRUSSEL (ANP) - De grote pen Europese markt die de EG an het voorbereiden is en die op januari 1993 een feit moet zijn, egt de Europese burgers nog weilig. De 'gewone consument' meent lat die markt vooral in het vooreel zal werken van het bedrijfsleen, aldus de voornaamste concluie die te trekken valt uit een enuête die in de twaalf EG-lidstaten > gehouden.

EG-commissaris voor consumen;nzaken Karel van Miert, die gistesn op een persconferentie in Brussel ommentaar leverde op de uitkomst an die enquête, concludeerde dat de urgers nog te weinig vertrouwen ebben in Europa. Hij wijt dat voor en deel aan de regeringen „die wel eel aandacht besteden aan het berijfsleven, maar die de zaak van de jnsument te veel als een bijkomstigeid behandelen". Maar Van Miert indt ook dat de Europese consumen;n nog te weinig informatie krijgen. 1 bepaalde grensstreken heeft de G-commissie informatiecentra in het ven geroepen. Dat net moeten we ^rder uitbouwen, zo zei hij. De enquête heeft een aantal merkaardige zaken aan het licht geracht. Zo blijkt dat, ondanks het 'it dat iedereen nu al voor ruim 1300 jlden vrij in een ander EG-land mkopen mag doen, 97 procent van ; Europeanen vrijwel niets in het Liitenland aanschaft. Daar zijn alleri redenen voor, maar de voornaame is een gebrek aan vertrouwen. Velen zien de taalverschillen als ;n beletsel. Maar ook heel wat Eu)peanen twijfelen aan de kwaliteit m wat ze in het buitenland kopen, jn bang dat goederen niet gerepaerd kunnen worden, twijfelen eraan • ze wel goede informatie en aanjopadviezen krijgen of vinden het /er de grens heen betalen een te oeilijke zaak.

'uropese munt
Dat laatste punt maakt dat de Euipeanen over het algemeen wel een

VAN MIERT ...te weinig vertrouwen... behoorlijke belangstelling hebben voor het feit dat de twaalf onderhandelen over de Monetaire Unie, die Europa aan één munt moet helpen. In geheel Europa met dezelfde munt kunnen betalen, daar ziet men wel wat in.

Zo'n 69 procent van de Europeanen weet dat men bezig is met het scheppen van een Europa waarin alle binnengrenzen zullen verdwijnen. Meer dan een kwart (27 procent) zegt echter daar nog nooit van gehoord te hebben. Het grootste voordeel ervan acht men dat straks iedereen overal in de Gemeenschap kan gaan werken en wonen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.