+ Meer informatie

Geen open dagen bij kernonderzoek

Wegens dreiging van acties:

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — De open dagen die het Wetenschappelijk centrum Watergraafsmeer (WCW) in Amsterdam op 22 en 23 mei in zijn nieuwe behuizing wilde houden, mogen van de Nederlandse organisatie voor zuiver wetenschappelijk onderzoek (ZWO) niet doorgaan.

De voorzitter van ZWO, prof. mr. W. F. de Gaay Fortman, heeft de leiding van het Instituut voor kernfysisch onderzoek (IKO), waar het WCW onder valt, laten weten dat het in de huidige tijd onverantwoord is om het publiek vrijelijk rond te laten lopen in laborato[ria waar onder meer aan kemonderF zoek wordt gedaan.

De open dagen zouden worden gehouden ter gelegenheid van de opening van de nieuwbouw van het WCW op 20 mei door minister Pais van Onderwijs. In een persbericht zegt het IKO van ZWO vernomen te hebben dat „dreigende ordeverstoring en een aangekondigde bezetting" tijdens de open dagen konden plaatsvinden. In de nieuwbouw zijn zes instituten met duizend medewerkers op het gebied van fysica, kernfysica, genetica en wiskunde ondergebracht. In de volksmond noemt men het driehoekig terrein in de Watergraafsmeer „Vergulde driehoek", omdat het nieuwe complex meer dan 150 duizend gulden heeft gekost.

Tunnel

Het duurste onderdeel van het wetenschappelijk centrum is de 180 meter lange tunnel, waar kerndeeltjes met de snelheid van het licht doorheen worden gejaagd. Bij de botsing aan het eind kunnen de onderzoekers de eigenschappen van de kerndeeltjes beter bekijken. IWet deze elektronenversneller kan men bovendien radio-actieve stoffen maken die de kern zijn voor allerlei biologische, medische en zelfs archeologische doeleinden.

Voorts kan de installatie, MEA genaamd, kernlijmdeeltjes voortbrengen die een „levensduur" hebben van slechts een zesentwintigmiljardste seconde. Daarna gaan deze pionen over in een zwaar elektron, een muon genoemd, waar volgens prof. dr. A. Wapstra van de sectie kernfysica van het nationaal instituut voor kernfysica en hoge energiefysica (Nikhef) belangwekkende onderzoeken mee gedaan kunnen worden.

De stukjes kemlijm, die met de elektronenversneller verkregen kunnen worden, houden de kerndeeltjes bij elkaar. De lijmdeeltjes zijn verantwoordelijk voor de weinig bekende kernkrachten. Er zijn in de wereld slechts enkele aparte pionenfabrieken gebouwd, waaraan nu deze kleine in Amsterdam wordt toegevoegd.

Een bijzondere eigenschap van de nieuwe versneller, waarmee atoomkernen ter grootte van een miljoenste van een miljoenste millimeter waargenomen kunnen worden, is het tijdsrendement van zo'n tien procent. Er zijn maar twee andere elektronenversnellers in de wereld die een even groot tijdsrendement hebben. De meeste versnellers hebben een tijdsrendement van tien tot honderd keer kleiner.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.