+ Meer informatie

Moeilijkheden dreigen in vleeswarenindustrie

2 minuten leestijd

UTRECHT — Als de varkenspest niet snel wordt bedwongen, dan dreigt er massale werktijdverkorting in de vleeswarenindustrie. Die dreiging is des te groter als de varkensprijs — door de grote opslag en de aarzeling tot kopen van de consument — in elkaar zou storten.

Dit zegt de heer R. van Wensen, vicevoorzitter van de Voedingsbond CNV in het blad „Samenwerking". Hij bepleit een wettelijke regeling waardoor de varkenshouders verplicht worden de biggen tegen varkenspest in te enten. „De varkenspest, die in de afgelopen maanden in vooral centraal Nederland is uitgebroken, dreigt een catastrofe te worden". Een ramp, niet alleen voor de mesters en de vleesverwerkende industrie, maar ook voor een deel van de 12.500 werknemers in deze sector. Een tiental bedrijven hebben reeds een aanvraag tot arbeidstijdverkorting ingediend, aldus Van Wensen. Bovendien bestaat de kans volgens hem dat enkele bedrijven het hoofd niet boven water kunnen houden.

Verplichte inenting van biggen kan een nieuwe varkenspestepidemie in de toekomst voorkomen. ,,Dat is medisch en technisch mogelijk". Een inenting kost per big enkele guldens.

Nederland wordt regelmatig getroffen door de varkenspest. De laatste grote uitbarsing was in 1973. De huidige epidemie heeft nog slechts 40 procent van de omvang van de vorige. De gevolgen zijn echter groter, omdat de EEG besloten heeft de grenzen voor vers varkensvlees te sluiten.

De ziekte wordt verspreid door het vervoer van biggen van de fokkerijen naar de mestbedrijven, terwijl de zeer besmettelijke pest ook nogal eens wordt overgebracht tijdens het vervoer van varkens naar de slachthuizen, markten of de vleesverwerkende bedrijven.

Extra getroffen

De bedrijven die binnen een straal van twee kilometer liggen van een plaats waar varkenspest is waargenomen, zijn extra getroffen. Verschillende bedrijven trachten daarom hun produktie bij andere — niet getroffen — bedrijven onder te brengen, waarvoor zij dan een deel van hun eigen werknemers dagelijks heen en weer brengen. „Het is natuurlijk belangrijk dat op deze wijze een deel vah de werknemers aan het werk kan blijven, maar echt geholpen zijn ze er niet mee", aldus Van Wensen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.