+ Meer informatie

Vier ton verlies op wielerfestijn Gelderland

Provincie wil vaker sportevenement

2 minuten leestijd

ARNHEM. De organisatie van de start van de wielertour Giro d’Italia in mei in Gelderland heeft een verlies geleden van 400.000 euro. Desondanks lijkt het Gedeputeerde Staten „interessant om elke twee tot vier jaar een groot sportevenement te organiseren.”

In een eindrapportage die gisteren aan Provinciale Staten is uitgebracht, wordt het tekort hoofdzakelijk toegeschreven aan tegenvallende inkomsten vanuit het bedrijfsleven, vooral omdat er te laat is begonnen met de verkoop van sponsorpakketten. De organisatie gaf 12,4 miljoen euro uit, terwijl er 12 miljoen binnenkwam, zo blijkt uit het rapport van onderzoekers van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN).

Niet akkoord

De provincie Gelderland past 70 procent van het tekort bij. Dat komt neer op ruim 250.000 euro. De gemeenten Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen nemen elk 36.500 euro van het tekort voor hun rekening. In februari vorig jaar stelden Provinciale Staten al 5 miljoen euro beschikbaar voor het evenement. SGP en ChristenUnie gingen daar toen niet mee akkoord.

GS blijven positief. „Of het nu gaat om de vele buurtfeesten en Italiaanse markten of de goed bezochte fietslessen, wij hebben dit evenement als succesvol ervaren.” Op scholen was er extra aandacht voor fietsveiligheid en fietsvaardigheid.

Positiever

Naar schatting bezochten 482.500 belangstellenden de drie Giro-dagen, onder wie 42.500 buitenlanders. Volgens onderzoek „is ongeveer de helft van deze mensen door het evenement positiever gaan denken over Gelderland als vrijetijdsbestemming”, aldus GS. „En de prachtigste beelden van Gelderland gingen via televisie-uitzendingen de wereld over. In Europa waren er 72 miljoen kijkers.”

Wat verstopt in de eindrapportage wordt gemeld dat er „natuurlijk ook onderdelen minder goed verlopen of zelfs ronduit tegengevallen zijn.” Lezingen en speciale activiteiten voor bedrijven trokken minder bezoekers dan verwacht. De Giro leidde ook niet tot extra sportdeelname.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.