+ Meer informatie

Spanje niet blij met brief van Baskische bisschoppen

Politiek getint herderlijk schrijven wakkert verzetsgeest sterk aan

3 minuten leestijd

MADRID — In Spanje )rdt de verwarring hoe langer e groter. Er zijn eigenlijk aar twee Spaanse instanties larover men een onverdeeld nstig of een onverdeeld onnstig oordeel kan vellen. Het rdeel moet onverdeeld gung zijn over de koning die met ij veel succes al het mogelijheeft gedaan om de rust te en terugkeren. En het oorel moet onverdeeld ongung zijn over de terroristen van ETA. Al het andere ddt leiig geeft, partijen, leger, rk en pers, heeft goede, lar ook veel slechte dingen. ;t leger met de staatsgreep

van Tejero heeft dat de laatste tijd wel heel duidelijk laten zien; ook een artikel in deze krant getuigde daar zaterdag van.

Nu heeft echter ook de kerk, bij monde van enkele bisschoppen, haar stem verheven en dat wel op een heel gevaarlijke manier. Drie bisschoppen hebben in een herderlijk schrijven hun mening te kennen gegeven over de democratie. Tot goed begrip van dit herderlijk schrijven moet men bedenken dat het uitgerekend uitging van de drie Baskische bisschoppen, de stamof landgenoten van de ETA dus.

Nu is een groot deel van de malaise in Spanje te wijten aan de ETAterroristen. De regeringen in Madrid, eerst die van Suarez en nu die van Calvo Sotelo zijn te zwak om daar tegen op te treden. Omdat de politie het verzet onder de Basken geen baas meer kan, heeft de regering Calvo Sotelo besloten het leger in te schakelen.

Slechte naam

Op zichzelf is dit iets heel gewoons, wat in ieder land gebeurt. Maar in Spanje heeft het leger nu eenmaal een zeer slechte naam. Want hetis erg conservatief en sommige officieren zoals Tejero en Milan del Bosch willen Spanje weer met geweld terugvoeren naar toestanden die doen denken aan de tijd van Franco. Het was te begrijpen dat het optreden van het Spaanse leger door de Basken wel bekritiseerd zou worden.

Dat is dan ook gebeurd en waarlijk niet alleen door de extreme separatisten van de ETA, maar ook door de Baskische bisschoppen. Die schrijven nu dat het volk, net Baskische volk dus, het recht heeft om van de redering te eisen dat die regering iedere mmenging van buitenaf zal verhinderen en dat de regering zich moet verzetten tegen iedere poging van de militairen om de democratische ontwikkeling te beëindigen.

Puur politieke uitspraak

Zoals men ziet is dit een puur politieke uitspraak waarin door de kerk aan de regering een bepaalde gedragslijn wordt voorgeschreven. Bovendien was het zonneklaar dat de opmerking over de militairen een zinspeling was op de militaire aanwezigheid in Baskenland. Daardoor wordt de waarheid dus op zijn kop gezet, want het leger is niet uit eigen beweging naar de Basken gekomen, maar op bevel van de regering om de orde te handhaven. Zelfs in progressieve Spaanse kringen is men niet erg gelukkig met deze brief van de bisschoppen. Men verdenkt die er namelijk van dat zij zich ondanks al hun dure woorden, minder bekommeren om de democratie dan om het Baskische nationalisme.

Poging tot compensatie

Wij hellen er zelf toe over te denken dat de Baskische bisschoppen hierin compensatie zoeken voor hun optreden tegen de echtscheiding. De kerk heeft zich namelijk verzet tegen de vooruitstrevende plannen van de regering om echtscheiding heel gemakkelijk te maken. Lang niet iedere Spanjaard en lang niet iedere Basjt heeft dat natuurlijk leuk gevonden en het is best mogelijk dat de bisschoppen nu door hun ongelukkige brief weer wat sympathie willen herwinnen, speciaal onder de Basken, waar het katholicisme veel aanhang heeft.

Ondanks alle bezwaren tegen het leger hadden vrijwel alle Spanjaarden gehoopt dat er nu eindelijk aan het Baskische verzet eens een eind zou komen, al was het dan door militair ingrijpen. Het optreden van de bisschoppen heeft de verzetsgeest onder de Basken sterk aangemoedigd. Daardoor is de kans op succes zeer verminderd en is de toestand in Baskenland opnieuw zeer explosief geworden. tóWiyASïöSKissSsftSA'^ssïftli^i

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.