+ Meer informatie

Bij Apple moet 1500 man weg

2 minuten leestijd

NEW YORK (L'PI/KRF) - Het Amerikaanse computerconcern Apple heeft In het derde kwartaal van het lopende boekjaar een verlies geleden van 55,1 miljoen dollar.

Het verlies houdt verband met een voorziening van 224 miljoen dollar voor een omvangrijke reorganisatie, waarbij 1500 werknemers, of 10 procent van de totale personeelssterkte, worden ontslagen en enkele bedrijfsonderdelen worden afgestoten.

In het derde kwartaal van het boekjaar 1989/90 boekte Apple nog een winst van 119,8 miljoen dollar. De omzet nam toe van 1,36 miljard tot 1,53 miljard dollar. Bestuursvoorzitter John Sculley van Apple verklaarde dat de reorganisatie op korte termijn hard zal aankomen, maar op de lange termijn alleen maar goed zal uitpakken voor de concurrentiepositie van zijn concern.

Het is de tweede maal sinds het concern aan de beurs is genoteerd, dat Apple een kwartaalverlies moet slikken. In het derde kwartaal van het boekjaar 1984/85 onstond er een negatief saldo van 17 miljoen dollar ten gevolge van een voorziening van 40 miljoen dollar. Het jongste kwartaalverlies, en dan vooral de omvang van de voorziening, kwam voor veel deskundigen als een verrassing.

Apple probeert de laatste maanden zijn aandeel op de markt voor personal computers te vergroten en neemt daarbij een vermindering van de winstmarges voor lief. In het najaar van vorig jaar maakte Apple zijn populaire Macintosh-computers een stuk goedkoper om ze te laten concurreren met computers van IBM en zelfs goedkopere IBM-klonen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.