+ Meer informatie

Overzicht Rotterdamse graanmarkt

3 minuten leestijd

W'M :;; (Overzicht van de Firma A. Mak^reel te Rotterdam).

De markt In Noord-Amerika is opnieuw ir» beweging gekomen; de termijwmarkten geven sterke prijsstijginge te zien. Verschillende staten in de VS worden door droogte geteisterd, waardoor in die gebieden de noodtoestand is afgekondigd. Speciaal soyabonen en maïs hadden daarvan ,te lijden en zijn de prijzen van deze artikelen sterk in opmars. De Rotterdamse graanmarkt volgde dit gebeuren liauwkeurig en importeurs verhoogden dagelijks, zo niet per uur hun vraagprijzen. Een flinke stijging van de US dollar werkte de prijsstijgingen verder in de hand.

Maaljnaïs ging tot oplopende prijzen van de hand, terwijl ook Laplata maïs duurder moest worden betaald. Offertes van nieuwe oogst Hollandse gerst noteerden niet veel hoger. Dit artikel lag dan ook wel geschikt ini de markt. Borghum ging mede omhoog, doch de vraag hiernaar is niet zo groot. Haver Is er weinig voorhanden en restanten gepunte Hollandse haver konden wel geplaatst worden. Het wachten is nu op offertes van de nieuwe oogst. Inlandse tarwe kon tot redelijke prijs worden verhandeld op de nieuwe oo^st.

De forse stijging van importgranen komt de mesters en pluimveehouders wel zeer ongelegen nu de eindprodukten alsnog zeer slechte en lage prijzen opbrengen.

Een vast Noord-Amerika en een vaste koekenmarkt zijn zaken dae vrijwel altijd met elkaar samengaani Hieribij de vaste dollar en alle ingrediënten waren aanwezig om verkopers weer afhoudend te maken. De prijzen liepen op en het marktbeeld zag er weer heel anders uit dan vorige week. Dat bij dit alles de omzettenj sterk opliepen was nu weer niet het geval. De binnenlandse consumptie koopt slechts het hoognodige voor direct verbruik en Wil op verderop maar weinig ondernemen.

.Soyaschroot werd over de gehele 11nile verhoogd en dit ging zo enkele dagen achter elkaar. De animo blijft echter ten achter daar het verbruik van soyaschroot de laatste tijid bepaald nog niet toeneemt. Wiastnemers op november-april kunnen maar met moeite een reële prijs realiserenv Wil men er werkelijk af, dan moet er heel wat water in de wijn worden gedaan. Het is wel zo dat men op januari-april nog maar beperkt gekocht heeft; het „ware geloof" zit er bepaald nog niet (n.

Ook maïsgluten moesteni door alle Amerikaanse activiteiten hoger worden aangehouden. Voor spoedig goed geldt ook hier een grote dispariteit. Wat de animo voor later posities bepaald niet aanwakkert. Cocos is eveneens vast. De ultvoerrestricties van de Philippijnen en een hiaat in de loco posities en boten heeft de prijs heel wat doen verbeteren. Ook afladingen konen weer oplopen. GroMdnootschroot was niet zoveel gevraagd daar dit artikel maar beperkt gebruikt mag worden. Sesam Is er-niet meer te koop en de kleine vraag was te voldoen. Palmpitschilfèrs blijven relatief geschikt te koop. Eaapstóhroot werd voor lage prijzen afgedaan, maar later veranderde dit weer snel en werd heel wat meer gevraagd. Lijnprodukten veranderden niet zoveel de afgelopen week.

Maïsvoermeelpellets zijn door alle vastigheid en de hoge gratoprijzen een gevraagd artikel op termijn geworden. Boten kocht raen nog bijzonder geschikt. In rljstvoermeel is weinig materiaal voorhanden. Ook voor tapioca neemt de belangstelling weer toe. Gingen er begin deze week nog boten voor lage prijzen weg, dit veranderde weer snel. Gries en grint noteerde onveranderd. Van Belgische zijde is momenteel ook maar weinig concurrentie. Lucerne trekt fractioneel wat aan.

De schatting deze maand van de gemiddelde bietenopbrengst per ba valt ca 12 pet. tegen. Veel effect heeft dit echter nog niet gesorteerd en op campagne kocht men tot onveranderde prijzen. Vooral Duitse pellets zijn geschikt te koop. Op het voorjaar zijn offertes ook nog interessant. Citrus is deze week voor lage prijzen verkocht

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.