+ Meer informatie

Sterrenhemel in juni

2 minuten leestijd

sterrenbeeld Maagd. Jupiter is het helderste van deze twee. Zodra het een beetje donker wordt, zien we Jupiter en Saturnus halverwege Je zuidelijke hemel staan. In de loop van de nacht dalen ze langzaam naar het zuidwesten toe. De beide planeten staan slechts zo'n drie graden van elkaar vandaan aan de hemel (de diameter van de zon of van de maan is Vi graad). In feite ligt er zo'n 600 miljoen km tussen die twee met alleen maar vrijwel „lege" ruimte. Tussen ons en Jupiter, die dichterbij staat dan Saturnus, ligt dan nog eens gemiddeld 750 miljoen km! In dat gebied bevinden zich nog de planeet Mars en een aahtar kleine planeetjes (zg. planetoïden), maar voor de rest is ook die interplanetaire ruimte vrijwel leeg.

Uranus

Nog verder weg dan Saturnus draait Uranus zijn baantjes rond de zon. De gemiddelde afstand tot de Aarde is maar liefst 2800 miljoen km. Uranus is nu 's avonds met behulp van een verrekijker (of telescoop) goed te zien. Hij staat in het sterrenbeeld Weegschaal, dat rond middernacht in het zuiden te vinden is. In de sterrengids 1981 vindt u

Zomer

Astronomisch begint de zomer per definitie dan wanneer de zon loodrecht boven 23Vè graad noorderbreedte staat. Dat is dit jaar op 21 juni 13.45 uur onze tijd. Weerkundig begint de zomer al op 1 juni.

Wilt u meer weten over sterren en planeten, over de sterrengids, over de aanschaf van een telescoop, of wilt u een keer een bezoek brengen aan een sterrenwacht, schrijf of bel dan naar de stichting „De Koepel", Nachtegaalstraat 82-bis, 3581 AN Utrecht, tel.030-311360.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.