+ Meer informatie

Raad steunt wethouders in kwestie-Meijdam

2 minuten leestijd

ZAANDIJK (ANP) - Een grote meerderheid van de gemeenteraad van Zaanstad heeft zich gisteravond achter de wethouders geschaard in de kwestie rond het aftreden van burgemeester H. Meijdam. Die trad maandag terug wegens perikelen rond zijn liefdesrelatie met gemeentesecretaris M. Overmars.

Meijdam (VVD) had voorgesteld dat een van beiden op zoek zou gaan naar een nieuwe baan en dat zij allebei tot die tijd in functie zouden blijven. De wethouders gingen daarmee niet akkoord en besloten tot een afvloeiingsregeling voor Overmars.

Meijdam kon zich daar nog mee verenigen, maar ging niet mee in de wens van zijn wethouders zijn eigen aanvankelijke voorstel publiekelijk als een ongewenste situatie te betitelen. Toen hij zich vervolgens niet kon vinden in een gezamenlijke verklaring, legde hij zijn functie neer, aldus loco-burgemeester J. Schouten gisteravond.

Alleen Zaanstad Transparant, de partij die de vertrouwelijke notulen rondom de vertrekregeling van Overmars lekte, kon zich gisteravond duidelijk niet vinden in de gang van zaken en eiste in een motie het aftreden van de wethouders.

De overige fracties in de gemeenteraad spraken zich echter nadrukkelijk uit tegen de motie. Er werd daarbij zelfs gesteld dat moest worden gekeken of in de toekomst Zaanstad Transparant geen vertrouwelijke informatie meer zou kunnen krijgen. De loco-burgemeester beloofde te kijken hoe dit verder aan te pakken.

De veelbesproken vertrekpremie voor Overmars van maximaal 200.000 euro is daarnaast woensdag gewijzigd, meldde Schouten tijdens de raadsvergadering. Wat die wijziging precies inhoudt, zei zij niet.

Volgens de loco-burgemeester willen de wethouders graag volledige openheid van zaken geven, maar wil de ex-gemeente-secretaris een aantal zaken geheim houden. "Maar wat ik wel kan zeggen is dat de wijziging voor Zaanstad beter uit kan komen."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.